Medgyesegyháza

2023.03.06. 19:45

A dinnyések visszahódítanák a korábban elveszett európai piacokat

A zöldség- és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos, valamint az agráriumot érintő adójogi aktualitások is terítékre kerültek azon a fórumon, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett hétfőn Medgyesegyházán. Elhangzott: a dinnyések visszahódítanák a korábban elveszett európai piacokat, erre is lehetőséget adhatnak a következő időszakban érkező támogatások.

Licska Balázs

Kraller József, dr. Mártonffy Béla, Kozsuch Kornél, dr. Rákóczi Attila és dr. Kovács Tamás a hétfői medgyesegyházi agrárfórumon A szerző felvétele

A zöldség- és gyümölcságazatot sok nehézség érte az elmúlt években. Többször volt fagy; aztán jött a koronavírus-járvány, amely korlátozta a piaci lehetőségeket és így csökkent az export; valamint most előtérbe került az energia és az infláció kérdése – mondta dr. Mártonffy Béla. A kamara kertészeti és beszállítóipari országos osztályának elnöke hozzátette, az elmúlt időszakban csökkent az ágazat kibocsátása.

A következő években viszont az európai uniós Közös Agrárpolitikának és a kormány jelentős támogatásának köszönhetően komoly összeg áll majd a kertészetek, a zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztésére is. Az ágazaton belül jól működő üvegházi termelést tovább fejlesztenék – a termálenergiát is felhasználva –, illetve a friss és feldolgozott termékek arányát a feldolgozottak javára emelnék. Ezek együtt komoly exportnövekedést is jelentenének.

Beszélt arról, hogy Medgyesegyházán nagy hagyománya van a dinnyetermesztésnek. Európában 20 százalékos csökkenést tapasztalnak, azaz kevesebb áru lesz a piacon. Itthon viszont magas szintű, korszerű a termesztés, így szeretnék a korábban elvesztett európai piacokat visszaszerezni. Erre immár idén is lenne mód, előzetesen látható, hogy 10-15 százalékkal emelkedik a termelés területe.

A szakember összességében úgy véli, hogy a következő években egyrészt növelni kell az ágazatban a hatékonyságot, másrészt a szervezettséget, ami a feldolgozóipar fejlesztése miatt elengedhetetlen, a termelői szervezetekre nagyobb szerep hárulhat ezen a téren.

A fórumon a NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, dr. Kovács Tamás azt ismertette, hogy miként alakult át a hazai adórendszer az elmúlt években, és kiemelte, miszerint mind a munkavállalók, mind a munkaadók terhei csökkentek. Ennek ellenére nőttek az állam adóbevételei, amely egyrészt köszönhető annak, hogy többen fizetnek adót, másrészt annak, hogy emelkedett a gazdaság teljesítménye.

Hangsúlyozta az adóhatóság ügyfélbarát, szolgáltató jellegét: nem azt keresik, hogy miben lehet hibát találni, hanem azt, hogy a problémákat miként lehet orvosolni. Ezt például az önellenőrzések számának jelentős növekedésével támasztotta alá. Szólt azokról a típushibákról, amelyeket érdemes elkerülniük a mezőgazdasági vállalkozóknak. Ajánlott a befogadott számlákat és a partnereket ellenőrizni, illetve figyelni kell az időszakosan felvett alkalmazottak bejelentésére is.

Új szolgáltatásként mobiltelefonos applikációval segíti az ügyfeleket a NAV, szeretnék elérni, hogy pár éven belül az adóügyek 90 százalékát ezen keresztül intézhessék a magánszemélyek. Példaként hozta fel, hogy a gépjárműadót egyszerűen, egy internetes vásárláshoz hasonlóan be lehet fizetni. Immár le lehet rajta kérdezni az adószámlát, valamint a foglalkoztatotti adatokat is, azaz azt, hogy az alkalmazott be van-e ténylegesen jelentve a munkahelyén.

Megemlítette, miszerint az adóhatóság és a kamara szervez majd közösen Békéscsabán egy fórumot, amelyen kizárólag az adózással kapcsolatos ügyek kerülnek terítékre. A sikeres pályázatok kapcsán ugyanis érkeznek támogatások, amelyekkel tudni kell megfelelően elszámolni.

Első kézből kaptak információkat

A Békés Vármegyei Kormányhivatal segíti a gazdákat, ennek érdekében kötött együttműködési megállapodásokat is – mondta dr. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója, hozzátéve, hogy a következő időszak stratégiai jelentőségű lesz a mezőgazdaság számára, és szeretnék, ha a térségben a támogatásokat a lehető legjobban kihasználnák a szektor szereplői.

Kraller József, Medgyesegyháza polgármestere fontosnak nevezte, hogy érvényesülhessenek és a pályázatokon eredményesek lehessenek az agrárium résztvevői, és ezért szükség van olyan tájékoztatókra, ahol első kézből kaphatnak információkat. A városban 700 őstermelő, gazdálkodó dolgozik, és kiemelte, hogy az önkormányzat tovább erősíti a kapcsolatát a kamarával.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke megjegyezte, hogy a kamara életében fontos szerepet tölt be Medgyesegyháza, és a kamarán belül két újabb szakosztályt alakítottak medgyesegyházi vezetőkkel, Göcző Mátyással és Lipták Lászlóval.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában