Városvédők

2023.03.11. 11:55

Békéscsaba modern építészetét mutatták be az érdeklődőknek

Szabadegyetem keretében Békéscsaba modern építészetéről és a közgyűjteményekben látható képzőművészetéről tartott előadást Mészáros Zsuzsanna, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke a napokban a Békés Megyei Könyvtárban.

Gyemendi Réka [email protected]

Mészáros Zsuzsanna három szakaszra bontotta Békéscsaba modern építészetének időszakát. Fotó: Bencsik Ádám

Mészáros Zsuzsanna példákat hozott előadásában Békéscsaba modern építészetére, melyet három szakaszra bontott.

Az első szakaszban az 1945-ig tartó időszakot mutatta be. Elhangzott, a Bauhaus képzőművészeti műhely és reformiskola 1919-ben indult Németországból, amely befolyásolta a korszak építészetét és tárgykultúráját. Az építészetet művészetként értékelték, szakítottak a történelmi, hagyományos díszítményekkel. Geometrikus tömbök, sík falak, lapos tető, több kisebb helyiség, jó használhatóság jellemzi az épületeket.

– Békéscsabán ebből az időből való a Rusz testvérek háza az Andrássy út 63. szám alatt. 1924-ben épült Forbát Alfréd, a Bauhausban dolgozó építész tervére. Itt alkalmaztak a városban először üreges vasbeton födémelemeket – fogalmazott Mészáros Zsuzsanna.

A második szakasz az 1960-as évektől 1990-ig tartó időszak volt. Ekkor nagyszabású lakásépítkezésbe fogott a szocialista államvezetés a dolgozó munkásosztály elhelyezése miatt. Tíz nagy házgyár, illetve 5 kisebb, poligon üzem működött, az egyik Békéscsabán. Vasbetonból készítették az előre gyártott paneleket, komplett fürdőszobákat, ezeket darukkal emeltek és szereltek össze a helyszíneken.

– Ilyen több szintes házakból álló lakótelepek a Kazinczyn, a Lencsésin és a Bartók úton lévő sorházak tömege. Elkészítésük során nem a szépség, hanem a praktikusság, olcsóság dominált, minél kisebb helyen minél több család elhelyezése volt a cél.  A vízellátás érdekében 1972-ben épült a város második legmagasabb építménye, a víztorony – ismertette a szakember, hozzátéve, ebben az időszakban épült a főiskola épülete is a Bajza utca 33. szám alatt.

A harmadik szakasz az 1990 utáni időszak volt. Ekkoriban megritkultak a nagyszabású állami lakásépítkezések, ehelyett magáncégek megrendeléseire készülnek az új épületek. Bezártak a házgyárak, megszűnt a panelgyártás. A vasbeton szerkezetet a helyszínen öntik ki és bővítik a falazó elemekkel.  

– A Hunyadi téren találjuk azt a szép, magyaros motívumokkal, hullámzó párkányokkal díszített épületet, amit Nemes Roland tervezett eredetileg a Hungária Biztosítónak.  1991-ben Ybl-díjat kapott építészeti tevékenységéért. Sok családi házat tervezett megyeszerte – mondta el Mészáros Zsuzsanna,. Hangsúlyozta, az utóbbi 50 évben nem volt példa templomépítésre, így hatalmas eredménynek számított, hogy  2003-ban a jaminai városrész lebombázott és félig kész katolikus templomai helyett nagy társadalmi összefogással átadták a Jézus Szíve templomot.

Szabó János építész nevéhez kötődik a Csaba Center bevásárlóközpont, amelyet 2001-ben fejeztek be. A következő nagy templomépítés a Ligetben zajlott 2004-ben, amikor a zsidó hitközség Imaházát készítették el Benkő Ágnes és Wirth Péter tervei alapján, itt 2016-ban emeltek emlékfalat a holokauszt áldozatainak tiszteletére. Ebben a korszakban, 2013-ban született meg a város kulturális eseményeinek egyik fő helyszíne,  a Csabagyöngye Kulturális Központ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában