Békés vármegye

2023.02.21. 10:19

Összesítették a fülesbagoly-számlálás eredményét

V. E.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Imran Ashraf

Ahogy korábban megírtuk, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)  idén is a lakosság és a média segítségét kérte a hazánkban telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült, hétfőn közzétett összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt. A beérkező adatokból kiderült, hogy a számolás idején hazánk legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9975 erdei fülesbagoly telelt – ismertette az MME.

Megtudtuk, a felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezetek, óvodák és iskolák, így összesen 386 felmérő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes vármegyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az MME, a média és a lakosság együttműködésének sikerét az is jól mutatja, hogy 2023-ban 149 olyan településről kaptunk információkat, ahonnan 2018 óta minden évben. Mint kiderült, Békés vármegyében 21 településen összesen 948 erdei fülesbaglyot számláltak.

Az MME kifejtette, hogy a számolásoknak köszönhetően évről-évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisebb rágcsálók csillagászati száma lehet. Figyelembe véve ugyanis egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér, vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9975 bagoly minimum 2 millió 493 ezer 750 példány (több, mint 62 tonna) mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2022/2023-as telelési időszakban.

Végül Békés vármegyét illetően elárulták, hogy az oktató-nevelő intézmények közül idén is részt vett a számlálásban a Kardoskúti Napközi Otthonos Óvoda. Önkéntesként pedig a békéscsabai Sárközi Mária segítette a felmérést, aki korábban elárulta lapunknak, hogy a három napos számlálás idején összesen 51 baglyot figyelt meg a csabai belváros környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában