Kutyaterápia

2023.02.21. 18:13

Örömélményt nyújtott a mezőkovácsházi óvodásoknak

Országosan már több óvodában és iskolában is tartanak kisállat terápiás foglalkozásokat. Ez egy különleges lehetőség arra, hogy a gyerekek biztonságos formában megtapasztalják az állatok közelségét és közben tanulhatnak a kutyáról, az állat viselkedéséről.

Cs. I.

Forrás: BMH

A kutya-ember kötődés ismert pozitív érzelmi hatásai igen erős motivációként hatnak a gyermekekre, a kutya közreműködésével a különböző játékos feladatok elvégzése egyfajta szórakozás, fejlesztő kikapcsolódás számukra.

A Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda óvodapedagógusának, Rókáné Kovács Annának felkeltette az érdeklődését ez az alternatív pedagógiai módszer, amit szeretett volna kipróbálni a csoportjában. Elvégzett egy kutyaterápiás képzést, ami a szakmai hátteret a foglalkozás megszervezéséhez és lebonyolításához biztosította. A szülők támogatása, partnersége is segítette a munkáját.

Az óvodapedagógus felvette a kapcsolatot a Dogland Segítőkutya Alapítvány vezetőjével, aki biztosította a csoport számára a terápiás kutyát. Maya, a fehér színű közép uszkár nagyon okos kutyus, jelre ugat, kosarat visz a szájában, táncol, és még sok más trükköt ismer, amivel elvarázsolta a gyermekeket. Maya az a terápiás kutya, aki minden Napraforgó csoportos kisgyermek arcára mosolyt csalt.

A kutya minden óvodással testközeli helyzetbe került, mindenki megérinthette, megölelhette. A közös játék aktivizálta a gyermekek figyelmét, fejlesztette mozgásukat, érzelmi intelligenciájukat, elősegítette az általános ismeretszerzésüket, bővítette szókincsüket, oldotta beszédgátlásukat. A kutyával közös játék érzelmi biztonságot, örömélményt nyújtva mély emléknyomokat hagyott a gyermekekben s közben megtanulták, hogyan bánjanak a kutyával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában