Az ötödik hazánkban

2023.02.20. 17:53

Meghallgató és Terápiás Központ nyílt gyermekeink védelmében Gyulán – galériával

Gyermekeink védelmére nagyobb szükség van, mint valaha – hangsúlyozta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a gyulai Meghallgató és Terápiás Központ hétfői délutáni átadó ünnepségén. A gyulai intézmény az ötödik ilyen központ hazánkban, és Békés mellett Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyei gyermekeknek és fiataloknak is segítséget nyújt majd.

Papp Gábor [email protected]

Erdei Sándor, dr. Simon Attila István, dr. Görgényi Ernő, Fülöp Attila és dr. Kovács József vágta el a szalagot

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, bármilyen komplex is a gyermekvédelmi jelzőrendszer, bármennyire is képviselik a zéró tolerancia elvét, nem tudják teljesen kiküszöbölni a bántalmazással és elhanyagolással összefüggő eseteket. A főigazgató kiemelte, a területen összetett feladatellátást biztosító izlandi Barnahus-modellt Európa számos pontján meghonosították, így a hazai Meghallgató és Terápiás házak Barnahusként is felfoghatók, ahol a gyermekek remények szerint egyszeri meghallgatása történik meg.

– Olyan körülményeket kell teremteni az intézményekben, hogy a gyermekek, fiatalok központokban történő meghallgatását a rendőrség, az ügyészség és a bíróság hiteles bizonyítékként fogadja el – fogalmazott.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a felnőttek számára is komoly tortúrát jelent, ha akár polgári, akár büntető ügyben kell tanúskodniuk.

– Ha erre gondolunk, még inkább átérezzük, hogy egy kicsi gyermek lelkét ugyanez mennyire megterheli, és neki ráadásul olyan ügyet kell elmesélnie, amelynek ő a sértettje, olyan bántalmazásról kell beszélnie, amit ő szenvedett el, és amely talán az egész életére kihat – emelte ki. – Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy egy rideg tárgyaló teremben, vizslató, sokszor ellenséges tekintetek kereszttüzében kell mesélnie az őt ért szörnyűségekről, vagy olyan jól átgondoltan megteremtett környezetben, olyan emberek jelenlétében, akiken az empátia és a jóindulat érezhető.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy az első Barnahust Izlandon hozták létre 1998-ban. Mint mondta, a kezdeményezés legfőbb célja hazánkban is az, hogy a gyermekeket ne rideg intézményekben, hanem olyan nyugodt környezetben hallgassák meg, ahol meg tudnak nyílni, el tudják mondani gondolataikat. Szólt arról, hogy 2021-ben módosították az 1997-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényt éppen azért is, hogy ilyen központok megfelelően működhessenek. Utalt arra, hogy szombati évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hazánkban kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének. 

Fülöp Attila államtitkár elmondta, egy új intézmény átadása, egy új szolgáltatás elindítása mindig ünnep, de – a központ megnyitásának van egy felkavaró aktualitása is.

– Hétfőn kerültek nyilvánosságra a hírek egy Békés vármegyei esetről, amely pedofíliával, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos, és hazánkban nem ez az első ilyen az elmúlt napokban – folytatta a gondolatot, majd nyomatékosította: ha törik, ha szakad, meg kell védeni a gyermekeket.

– Azoknak pedig, akik átestek valamilyen bántalmazáson, azonnali segítségre van szükségük, és ezt az elképzelést szolgálja a gyulai Meghallgató és Terápiás Központ is – fogalmazott. – Az intézmény egyik célja, hogy a bántalmazáson átesett gyermek számára a legmegfelelőbb körülményeket biztosítsák. A szakemberek olyan technikai eszközöket alkalmaznak, hogy a gyerekeknek ne kelljen kétszer nyilatkozniuk, és így is hiteltérdemlő bizonyítékot álljanak rendelkezésre a büntető eljárás során.

Új fejezet az együttműködésben

Az államtitkár utalt arra, hogy 2021-es törvényi változástól, korszakos jelentőségű újításként a Meghallgató és Terápiás központokban készült hangfelvételek felhasználhatók bizonyítékként. Fülöp Attila az intézmény másik fontos céljának nevezte, hogy a bántalmazást szenvedett gyermekeknek, fiataloknak azonnal tudjanak segíteni, a családias, kuckós jellegű épületet tudatosan így is alakították ki. 

Kitért arra, hogy míg 2019-ben 29 esetet láttak el a központokban, tavaly ez a szám már 310 volt. Kiemelte, gyermekvédelmi szakemberek munkája csak akkor lehet sikeres, ha más hatóságokkal együtt tudnak eljárni; így tudják a leginkább segíteni a bajban a gyermekeket. 

Az esemény végén együttműködési megállapodást írt alá Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója és Vörös Ferenc, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában