Dombiratos

2023.02.22. 06:51

Jó hír a vadászoknak: van már utánpótlás mezei nyulakból

Nem mindennapi élményéről számolt be Kalmár Ákos, a dombiratosi székhelyű Béke Vadásztársaság tagja. Az elmúlt hétvégén részt vett egy fácánvadászaton, s közben megpillantotta az idei esztendő első kisnyusziját. Úgy beleveszett a természetbe a kis szőrmók, majdnem rálépett.

Csete Ilona [email protected]

Bizakodnak, a nyuszika felcseperedik

Fotó: Kalmár Ákos

Alig pár napos lehetett a kisnyuszi, ám a vadászoknak ez a fotó és a tény, hogy már van utánpótlás, jó hír azon a vidéken. A nyúl korán fial, de ennyire?! Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy pár napos kisnyulat pillantsanak meg február közepén.

A Béke Vadásztársaság egyébként több mint 5 ezer hektáron végez vadgazdálkodást, taglétszámuk harminchét, húsz, aki aktívan részt is vesz a vadászatokon. Süli Ernő elnök megerősítette, az elmúlt tíz évben a mezei nyúl befogása, értékesítése jelentette a legnagyobb árbevételt számukra.

– A komoly aszály sújtotta térségünkben a nyúl állományát is megtizedelte. Társaságunknak nem volt fényes év a 2022-es – reagált a kisnyuszi látványától már kissé bizakodóbb elnök. A ragadozók közül a róka (amit időnként gyérítenek) jelent veszélyt a nyulakra, aranysakál egyáltalán nincs a területen.

A vadásztársaság több mint 5 ezer hektáron végez vadgazdálkodást
Fotós: Gyömbér Ferenc

– A kisnyuszi korai megjelenésével (és reményeink szerint felcseperedésével) jó irányt vesz az állomány szaporodása, és helyreáll a régi, természetes rend. Korábban évente 1100 mezei nyúl befogására voltunk képesek. Ha idén 800 darabot sikerülne terítékre hozni, azt már pozitívumként könyvelnénk el – tette hozzá Süli Ernő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában