Megnyitó

2023.02.24. 15:07

A Kárpát-medence legjobb helyesírói versenyeznek Gyulán - galériával

Harminchatodik alkalommal rendezi meg az Implom József Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium ezekben a napokban a fürdővárosban.

P. G.

A diákok és felkészítőik megtöltötték a városháza megnyitónak helyet adó dísztermet

Fotó: Bencsik Ádám

A gyulai középiskola az utóbbi két évben a pandémia miatt online formában bonyolította le a megmérettetést, ami hazánk egyik legnagyobb múltra visszatekintő tanulmányi versenye, idén viszont ismét a hagyományos módon tarthatják meg a versengést.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, az eseményen a Kárpát-medence legtehetségesebb helyesírói méretik meg magukat évről évre. Kiemelte, a verseny résztvevői között külhoni magyar diákokat is köszönthetett, akik a Kárpát-medence különböző pontjairól érkezett Gyulára, hogy megmérettessék magukat anyaországi társaikkal együtt a rangos versenyen, amely kiváló eszköze az egységes Kárpát-medencei oktatási tér erősítésének. 

A városháza dísztermében tartott megnyitón dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében elmondta, a döntőbe jutott diákok már most mesterei anyanyelvünknek. Hozzátette, a fiatalok tudása felbecsülhetetlen értékű lesz a következő nemzedékek számára is. Hangsúlyozta, a nyelv ápolása soha véget nem érő gyönyörű feladat. Dr. Nagy János, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa a zsűri elnökeként felidézte a verseny kezdeteit, szólt az elmúlt időszakról, az idei megmérettetésről és a közeljövő feladatairól. Zámori Ida, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium intézményvezetője kiemelte, a verseny elmúlt három és fél évtizedében sok minden változott.

– Változatlanok maradtak ugyanakkor a közös célok, Kárpát-medencei fiataljaink figyelmének felhívása anyanyelvünk tiszteletére és szeretetére. Változatlan maradt a szakmai tudás, a háttér, a támogató bázis és munkatársaik töretlen hite és lelkiismeretes munkája – fogalmazott.

A megnyitón megemlékeztek az Erkel gimnázium két néhai tanáráról, Bottyánné Bödő Zsuzsannáról és Győri Etelkáról –, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a nagy múltú tanulmányi versenyért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában