MATASZ DON-80’

2023.01.16. 13:12

Doni katasztrófa: emlékező túrát szerveznek Békésben

A doni katasztrófa 80 éve történt. Emlékezzünk közösen a hősi halált halt katonáinkra 2023. január 21-én, szombaton – olvasható az országos megemlékezés, a MATASZ DON-80’ emléktúra szervezőinek a felhívásában.

Cs. I.

Fotó: Csete Ilona

A doni katasztrófa Békés vármegyében is sok családot érintett, dédnagyapák, nagyapák vesztek oda az ütközetben. A hősi halált halt katonáik emléke előtt tisztelegve a MATASZ Békés Vármegyei Szervezete immáron hetedik alkalommal szervezi meg az emléktúrát Békésben. Megalakulásukkor legfőbb célként a hagyományok ápolását tűzték ki. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Vármegyei Szervezetének emléktúrája idén Mezőhegyesről indul, majd Pitvaros, Csanádalberti, Ambrózfalva, Ambrózfalva-Nagyér érintésével érkezik meg Tótkomlósra. A közel 33 kilométer hosszú menet során 12 koszorúzás, megemlékezés, és 320 mécsesgyújtás történik a hősi halált halt magyar honvédek tiszteletére. 

A Békés menetszázad VII. doni emléktúrájának tervezett programjáról Antal Lászlóval beszélgettünk, aki a kezdetek óta szervezője, motorja az eseményeknek. 

– Az áldozatok, a katonák emléke előtti tisztelgés mellett nagyon fontos célunk, hogy a résztvevőkkel eljussunk olyan emlékhelyekre, amiket érdemes a nagyobb nyilvánossággal is megismertetni. Ezért is változatos évenként az útvonal. Indultunk már Orosházáról, Kardoskútról, Tótkomlósról, Gádorosról, idén pedig Mezőhegyesen találkozunk reggel és már a városban három helyszínt érintve koszorúzunk, emlékezünk – sorolta programjukat. Tartalékosok, kadétiskolák fiataljai és civilek is csatlakoznak hozzájuk. Harmadik éve a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület tagjai is társszervezői, résztvevői a programnak.

– Beigazolódott az elmúlt években, hogy együtt még több résztvevővel, még több helyszínre eljutva népszerűsíthetjük e remek kezdeményezést – tette hozzá Antal László. Szombaton tehát 8 órakor a megnyitón ismertetik a díszparancsot, átadják a menetzászlót, koszorúznak és elindulnak a következő helyszínre, a mezőhegyesi hősi temetőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában