Intézkedéscsomag

2023.01.02. 13:10

Kedvezményekkel segítik a bérlőket Gyulán

Kedvezményekkel segítik Gyulán az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérlőit – erről legutóbbi ülésén döntött a helyi képviselő-testület.

P. G.

Dr. Csige Gábor jegyző és dr. Görgényi Ernő. Az önkormányzat konzultált a fontos kérdésben a bérlőkkel

Fotó: Bencsik Ádám

Az előterjesztés tárgyalása során dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a kialakult energiaválság, a rezsihelyzet sújtja a bérlők jelentős részét, különösen a vendéglátásban dolgozókat. Többen is bezártak, ha ideiglenesen is, és nem kizárt, hogy mások is erre kényszerülnek.

– A város érdekének tekintjük, hogy aki télen kénytelen is bezárni, az lehetőség szerint tavasszal, amikor már alacsonyabbak az energiaköltségek, újra nyisson – hangsúlyozta a polgármester, aki elmondta, úgy szeretnének neki indulni a következő turisztikai főszezonnak, hogy minél több vendéglátóhely várja a vendégeket. Bizonyos szolgáltatások fenntartása a turisztikai holtszezonban, az év leghidegebb időszakában ugyanakkor nehezen várható el a vállalkozóktól. Ilyenek jellemzően a vendéglátó egységek, amelyeknek magasabb a rezsijük, viszont a téli időszakban alacsonyabb is a bevételük. Mindezek miatt az önkormányzat egy, a koronavírus időszakához hasonló intézkedéscsomagot dolgozott ki, hogy segítsék a bérlőket.

Azok a bérlők, akik 2022. december 1-e és 2023. március 31-e között üzletszerű tevékenységükkel nem hagynak fel a bérleményben, a bérleti díjból 25 százalék kedvezményt kérhetnek. Ennek feltétele, hogy a bérlő vállalja, hogy üzletszerű tevékenységével legalább 2023. december 31-ig nem hagy fel, vagy ha mégis felhagy, akkor a kedvezményt kamattal növelten megfizeti.

Azon vendéglátást folytató bérlők számára, akik 2022. december 1. és 2023. március 31. között üzletszerű tevékenységüket szünetelteik a bérleményben, de a bérleti szerződést nem szüntetik meg, a havi bérleti díjat bruttó ötezer forintban határozták meg. Ebben az esetben feltétel, hogy a bérlők  április 1-től legalább december 31-ig folyassák tevékenységüket. Ha ezt mégsem tennék meg, a kedvezményt kamattal növelten a bérleti szerződés megszűnésekor szintén meg kell fizetni. A kedvezményt mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. A kedvezmények a Stéberl-ház üzletei esetében nem alkalmazhatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában