Ökumenikus imahét

2023.01.17. 20:31

Három püspök szolgált együtt Békéscsabán, az Evangélikus Kistemplomban – galériával

Az idei ökumenikus imahét Békés vármegyei ünnepi alkalmai közül kiemelkedett a kedd délutáni békéscsabai istentisztelet, amelyen három nagy történelmi egyház püspöke végezte a szolgálatot az Evangélikus Kistemplomot megtöltő felekezetközi hívek előtt.

Szegfű Katalin

Dr. Kiss-Rigó László, Kondor Péter és dr. Fekete Károly végezte a szolgálatot a Kistemplomban

Fotó: Szegfű Katalin

A keresztények egységét hirdető és azt építő világmozgalom, az ökumenikus imahét idei témáját a Minnesotai Egyházak Tanácsa által kijelölt keresztények csoportja választotta és dolgozta ki, napról napra egy-egy ószövetségi és egy újszövetségi bibliai textust ajánlva az idehirdetők figyelmébe, szerte a világban. A hét központi mondanivalója így foglalható össze: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.” 

Az imahét keddi békéscsabai alkalmára érkezőket Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület – sokáig a békési megyeszékhelyen szolgált – püspöke köszöntötte, kiemelve, hogy milyen nagy áldás ennek a programnak a keretében egymás hite által épülni, egymástól tanulni, együtt fohászkodni. 

Az imára kulcsolódó kezeink jelként szolgálnak minden egyes ember számára, és építik azt a világot, melyben élünk

 – fogalmazott.

A napra kijelölt újszövetségi igeszakaszról – Máté evangéliumából – dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, míg az ószövetségi szakaszról – Mikeás próféta szavai nyomán – dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye római katolikus püspöke szólt. 

Mindkét egyházi méltóság arra irányította a jelenlévők figyelmét, hogy Isten nem állít a követői elé elérhetetlen elvárásokat, nem kér emberfölötti teljesítményt, értelmetlen önfeláldozást vagy más áldozatot, hanem pusztán a szíveket vizsgálja meg. 

A képmutatás nélküli, szeretet vezérelte lelkületet, és annak megnyilvánulásait keresi a szívekben és a tettekben, amelyek által lesz hiteles a keresztény egyházakhoz tartozó egyes hívek tanúságtétele a többi ember felé. 

A három történelmi nagyegyház területileg illetékes püspökei nem először járnak közösen az ökumenikus imahét keretében Békéscsabán, tavaly is volt hasonló alkalom. A mostani istentiszteleten a házigazda evangélikus egyházközség lelkészei: Kutyej Pál, Nagy Zoltán, Verasztó János és Péterné Benedek Ágnes vezette a közös imádkozást, melyben mások mellett a teremtett világért és annak élhetőségéért, a békétlen területeken és háborúkban élőkért, az emberek közötti jóság és elfogadás növekedésért, otthontalanok és nélkülözők között szolgálatot végzőkért, a betegekért és gyászolókért, valamint a keresztény egyházért és az igehirdetőkért fohászkodtak. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában