Tűzeset

2023.01.15. 13:53

Elektromos hiba miatt gyulladhat ki egy autó

Kigyulladt és teljes terjedelmében lángolt a minap egy autó Békéscsabán, és az előző évben is előfordult több hasonló eset. A katasztrófavédelemnél elmondták, hogy mi miatt keletkezhet tűz, és hogy mit tehet a sofőr. Ajánlott lehet porral vagy habbal oltó készüléket tartani a kocsiban.

Licska Balázs, [email protected]

A minap Békéscsabán, a Bánszki utcában égett teljes terjedelmében egy autó /Fotók: Bencsik Ádám/

Mint megírtuk, teljes terjedelmében égett egy autó nemrégiben Békéscsabán. A klasszikus járművek túlnyomó része elektromos meghibásodás miatt kap lángra: megsérült a szigetelés lehet a háttérben, esetleg utólag szakszerűtlenül alakították át a kocsit. A személyautó akkumulátora jellemzően 12 V-os, a teherautóé 24 V-os, ami ugyan alacsony feszültség, de nagyon erős árammal társul. Egy kis ellenállású, meg nem szakadó zárlat esetén nagyon intenzív felmelegedés keletkezhet az összeért elemeken – ismertette Várszegi György tűzoltó főhadnagy, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Példaként hozta fel: ha egy nagyobb teljesítményű – dízeles személygépkocsiba vagy tehergépkocsiba való – akkumulátort véletlenül villáskulccsal vagy más vezetővel rövidre zárnak, akkor szikra képződhet.

A dízel járműveknél műszaki meghibásodás – elkoszolódik a szívótorok, olajiszapos a motorfelület – szintén okozhat tüzet, de az üzemagyag-ellátó rendszerből hajtóanyag kerülhet a forró kipufogóra is. Emellett előfordult, hogy szándékos gyújtogatás miatt égtek autók.

A tűzoltók jellemzően habosított vizet használnak oltásra, mert az olajos felületeket jobban nedvesíti a habosított víz – a víz így nem szalad le olyan gyorsan a felületről –, valamint a habréteg a tüzet elzárja a levegőtől, kioltva és gátolva tűz terjedését – folytatta, kiemelve: éghető folyadékokat mindig habbal és habosított vízzel oltanak. Persze járművek esetében egy kezdeti tűz megfékezésére alkalmas lehet egy porral oltó és a sima csapvíz is. A hangsúly a gyors beavatkozáson van, hiszen a rendkívül gyúlékony üzemanyag és a sok műanyag miatt nagyon gyorsan terjedhet a tűz.

Elmondta: ha az autós menet közben észleli a tüzet, illetve a füstölést, akkor álljon félre egy biztonságos helyre, épületektől, járművektől, emberektől távol, majd azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Ha nincs saját oltókészüléke, akkor állítson meg egy arra közlekedő teherautót vagy buszt, mivel ezeken a járműveken rendszerint tartanak oltásra alkalmas készülékeket.

Ha nem lehet az oltás önerőből megkezdeni, és a tűz a motortérben keletkezett, akkor ki kell venni a nagyobb értékeket az utastérből, a tűzveszélyes dolgokat pedig a csomagtérből; és addig, amíg nem érkeznek meg a tűzoltók, el kell távolodni a járműtől. A motorteret nem szabad felnyitni, mivel akkor a tűz több oxigént kap és az égési folyamat felgyorsul.

Ha álló helyzetben tapasztalható enyhe füstölés – lánggal való égés nélkül –, akkor mihamarabb áramtalanítani kell a járművet és szakembert kell hívni.

A kisebb tüzek kezdeti megfékezésére alkalmas lehet a porral oltó, de egy kézi habbal oltó készülék hatékonyabb megoldást jelent: részben visszahűti a fém felületeket, valamint a másodlagos kár is kisebb, mivel a por csak nagyon nehezen takarítható ki az összetett alkatrészekből és az utastérből.

Az elektromos autók oltása nagy kihívást jelent, a magas feszültség jelenléte és a különleges összetételű, a vízre veszélyesen reagáló akkupakk anyaga miatt. Az elektromos autóknál más-más helyen vannak az áramtalanítási pontok, és feszültségmentesítés előtt az oltás különösen veszélyes, nem lehet megkezdeni, csak porral oltó készülékkel. Az ilyen jellegű járművek oltásához folyamatos képzésekre van szükség, hogy szakszerű és biztonságos legyen a beavatkozás.

Legtöbbször rövidzárlatra vezethetők vissza az esetek

A lapunknak nyilatkozó autószerelők elmondták: az, hogy miatt csaptak fel a lángok, sok mindentől függhet, és a válasz megadásához ismerni kellene a kocsi előéletét is. De alapvetően elektromos hibára, nagy áramfelvevő elemek – például a klímarendszer – rövidzárlatára vezethetők vissza az esetek. Megeshet, hogy a szivargyújtóba rossz eszközt, navigációt vagy ülésfűtést dugnak be. Ha a rövidzárlat miatt túlmelegedés keletkezik, elkezdhet vezeték is égni, és ha valahol nyílt láng alakul ki, 5-8 perc alatt teljesen kiég az autó. Ugyanis a kocsik belseje nagyrészt műanyag, kőolajszármazék.

A megítélésük szerint a legkisebb tűznél is totálkáros lesz a jármű. Hangsúlyozták, hogy azért nem gyakori jelenség, hogy kigyullad egy autó. Ha füstölésnél sikerül elcsípni az esetet, akkor segítség lehet egy kisebb, kocsiban tartott oltókészülék is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában