Szeretetszolgálat

2023.01.04. 16:58

A szarvasi Ótemplom angyalai idén is kirepülnek, hogy segítsenek

Idén is folytatódik az "Angyali segítség az Ótemplomból" című jótékonysági akció Szarvason. Az előző év tapasztalatain túl a januári tervekről is beszéltek szerdán a szervezők.

Gyemendi Réka [email protected]

Lázár Zsolt, Czifra Szabolcs és Oncsik János az Ótemplomban ismertették terveiket /Fotó: Für Henrik/

Az Ótemplomi Szeretetszolgálat előző évének eseményeit szerdán, Szarvason ismertette Lázár Zsolt esperes, a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat igazgatója, Czifra Szabolcs terápiás segítő és Oncsik János, a szenvedélybeteg ellátások szervezetiegység-vezetője. Mint elhangzott, a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség és az Ótemplomi Szeretetszolgálat 2022-ben is folytatta az "Angyali Segítség az Ótemplomból” elnevezésű jótékonysági akciósorozatát.

Lázár Zsolt elmondta, az akcióban, ahogy korábban is, Czifra Szabolcs és Oncsik János működött közre, sok esetben ők értesítették az ellátotti kört a soron következő akcióról. Az igazgató lelkész ismertette, volt, hogy az Angyali Segítség nemcsak a szarvasiak, hanem az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére indult. 

– Február 24-én nagyot változott a világ, ezt mi magunk is megtapasztaltuk. Az eddig Szarvason és környékén folyó jótékonysági akciónkat megnyitottuk és elindult a határ több településére is. Először az ukrán-magyar határra, majd Ukrajnába is elvittük.

– Nagyon fontosnak érezzük azt, hogy ez a jótékonysági sorozat folytatódjon és azt, hogy vízkereszt ünnepén indítsuk útjára. Hiszen a vízkereszt egyben a karácsonyi ünnepkör lezárása is. Sok esetben látjuk azt, hogy karácsonykor megmozdul a világ és nagyon sokan próbálnak segíteni, de karácsony után, az újévben ez kicsit mindig alábbhagy. Ezért a vízkereszt ünnepétől egészen a böjti időszakig folytatjuk a jótékonysági programjainkat –  ismertette.

Oncsik János úgy fogalmazott, az elmúlt évek feladták a leckét mindenkinek, hiszen egy világjárvány, majd háború árnyékolta be az életünket. Mint mondta, ehhez ők is alkalmazkodtak és a szokásos programjaik mellett kiegészítették a tevékenységüket határ menti munkával, illetve ételosztással egybekötött Covid-tesztelésekkel is.

Tavaly 10 ezer adag meleg ételt osztottak ki a rászorulók között, továbbá több tonna ruhaadományt gyűjtöttek össze a Napraforgó Klubban, melynek nagy részét szétosztották a nélkülözők között.

Oncsik János felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is várják az adományokat, hiszen az év leghidegebb időszaka még csak ezután jön –  tartós élelmiszereket, takarókat és ágyneműket is fogadnak. Úgy folytatta, az év leghidegebb napjain a Napraforgó Klub 24 órás nyitvatartással krízisszállóként üzemel azon rászorulók számára, kiknek lakhatása nem megoldott vagy fűtetlen lakókörnyezetben élnek.

– Szeretnénk megelőzni, hogy bárki az otthonában, vagy az utcán megfagyjon. Amennyiben a Belügyminisztérium kiadja a vörös kódjelzést, újra megnyitjuk a krízisszállót – emelte ki.

Czifra Szabolcs arról beszélt, hogy az Ótemplomi Szeretetszolgálat lassan nemzetközivé válik, hiszen már nem csak helyben segítik a szükséget szenvedőket, hanem a – február óta tartó – háború miatt nélkülözőknek is próbálnak segíteni. 

– Nem csak a szarvasi gyűjtésekben veszünk részt, hanem a határmenti, sőt, a határon túli adományosztásban is. Márciusban a tiszabecsi határhoz négynapos turnusokban mentünk 6-7 fővel, akikkel váltottuk egymást. Sokan vettünk részt az akcióban, így elmondhatjuk, hogy óriási nyomás volt a határon. Rengeteg menekült érkezett és nagyon örültek a sok adománynak, amiket Szarvason gyűjtöttünk. Amikor ott enyhült a helyzet, áttettük a székhelyünket Barabásra, ahol a Katolikus Karitász, illetve a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak segítettünk – árulta el Czifra Szabolcs, egyúttal megköszönve az eddigi adományokat és kiemelve a további adományok szükségességét.

Vasárnap 800 adag ételt osztanak ki a rászorulók között

A tájékoztató zárásaként Lázár Zsolt ismertette, az újévben is több ételosztást szerveznek. Úgy fogalmazott, az "Angyali Segítség az Ótemplomban" sorozat leglátványosabb része, amikor vasárnap ételt osztanak az istentiszteletet követően, hiszen ezeken az alkalmakon 800 adag ételt osztanak ki, ezek anyagi hátterét adományok biztosítják.  A legközelebbi ételosztás január 8-án, vasárnap lesz, a következőt egy héttel később, 15-én rendezik meg, január 31-én pedig az Ökumenikus imahét keretében tartják meg az istentiszteletet követő ételosztásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában