Meghatározza a város látképét

2023.01.07. 18:20

A csabai Evangélikus Kistemplom tornya idén 240 éves

Békéscsaba legrégebbi temploma Tessedik Sámuel lelkész fáradozásának köszönhetően épült fel 1745-ben – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Herczeg Tamás.

II. József türelmi rendelete alapján felépíthették a Kistemplom tornyát 1783-ban

Forrás: Facebook

Mint Békéscsaba országgyűlési képviselője írta, ez volt az első téglából épült evangélikus templom a török kiűzése után a Tiszántúlon, de akkor még torony nélkül állt, mert Magyarországon a protestáns vallásúaknak nem volt szabad abban a korszakban tornyos templomot építeni.

A hívők számának növekedése miatt 1773-ban két oldalszárny építésével bővítették, majd 1783-ban teljesült a gyülekezet régi vágya: II. József türelmi rendelete alapján felépíthették a Kistemplom tornyát. Tízezer hívővel már ekkor az ország legnagyobb evangélikus gyülekezete volt a békéscsabai. A zömök, bástyaszerű torony – amely az ország első evangélikus kőtornya volt – azóta is meghatározza szeretett városunk látképét – fogalmazott Herczeg Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában