Beol podcast

2022.12.25. 07:00

Karácsonyi időutazásra indultunk a gyulai Almásy-kastélyban – Beol podcast

Hogyan zajlottak a korabeli karácsonyok az egykori gyulai Almásy-kastélyban? Mivel díszítették korábban a fenyőfákat? Mit jelképezett, hogy a családban mindenki kapott az ünnepi kalácsból? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is kerestük a válaszokat Szilágyi Sándorral, a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont történész-tárlatvezetőjével.

Papp Gábor

Szilágyi Sándor kalauzolt minket az egykori nemesi karácsonyok világában /Fotók: Für Henrik/

Az év ezen része már a kereszténység előtti korokban is mindig fontos időszaknak számított az ember életében – nyilatkozta hírportálunknak Szilágyi Sándor. A történész, tárlatvezető elmondta, a karácsony környéke, a téli napforduló fontos határpontnak számított. Utóbbi napig hosszabbodtak az éjszakák, rövidültek a nappalok, és ezek a „lassabb” hetek lehetőséget adtak az elmélyülésre, az elgondolkodásra, ami jellemző volt a főúri és a polgári világra, valamint a paraszti kultúrára egyaránt. A karácsony pedig elhozta a fény diadalát, a nappalok újra elkezdtek hosszabbodni.

A személyzetről is gondoskodtak

A történész-tárlatvezető elmondta, a főúri kastélyokban is az adventi időszak fontos részének számított az ajándékok beszerzése, ahogy a keresztény erkölcsöknek megfelelően a jótékonyság, az elesettek segítése is nagy szerepet kapott. Erre egész évben kiemelt hangsúlyt fektettek, folyamatosan lehetett olvasni jótékonysági akciókról, de ilyenkor még nagyobb teret kapott a karitatív tevékenység. Más kérdés, hogy a főurak ilyenkor a háttérben maradtak, nem kértek a rivaldafényből, szinte titokban jótékonykodtak.

Emellett a kastélyban is kiutaltak ilyenkor egy plusz havi bért, mai szóval 13. havi fizetést, és a személyzetnek külön fenyőfát biztosították.

A hierarchia tetején állók, intézők, házvezetőnők pedig külön is igényelhettek fenyőfát a kastélyparkból. A birtokon mai szóhasználattal szolgálati lakások is voltak, azokban még szebbé tette az ünnepet a karácsonyfa. A személyzet ajándékait még szenteste előtt átadták, és ilyenkor kifejezték azt is, hogy szeretnék, ha jövőre is velük maradnának. Az év ezen szakában körvadászokat is rendeztek, a sarkadi, kétegyházi, gyulai, gyulavári uradalmakban olyan prominens vendégekkel, mint a Tisza-, az Apponyi, a Károlyi- vagy a Wenckheim-család tagjai. Esténként pedig mindig lakomákat tartottak.

Szenteste jöhetett a borleves

Az Almásy-kastély konkrét karácsonyi menüjéről nincsenek pontos információk, de bizonyos analógiákból egészen jól lehet következtetni, hogy az miből állhatott.

Szilágyi Sándor elmondta, a 19. században egyfajta gasztroforradalom zajlott le hazánkban, a francia konyhakultúra hatására a korábbi mennyiségi szemléletű étkezési formákat a minőségre törekvő gasztronómia váltotta fel, kiváló alapanyagokból, minőségi ételek készítésére törekedtek. A történész kitért arra is, hogy az 1800-as években jelenik meg a pulyka, mint a karácsonyi étel. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy akkoriban a szenteste még a böjti időszakhoz tartozott, innen eredeztethető, hogy ezen a napon nagyon gyakran napjainkban is halat eszünk.

Gyakori fogásként került az asztalokra ezekben az évtizedekben a rántott ponty. December 24-e finomsága volt a borleves, a sörleves vagy éppen a csokoládéleves.

A magyar böjti szabályokban az alkoholra nem voltak kitételek, így nyugodtan fogyaszthattak a különböző italokból, valamint az azok felhasználásával készülő, tejszínes, tojáshabarásos, sűrű levesekből is. Ezekkel a fogásokkal egyébként néhány étteremben ma is lehet találkozni, illetve vannak olyan megmaradt korabeli, újra kiadott szakácskönyvek, amelyekben a receptek is fellelhetők.

Másnapra a böjt véget ért, így töltött pulykával, de akár töltött káposztával egészítették ki a karácsonyi menüt. A bejgli, illetve a pozsonyi kifli a szimbolikus jelentésű mákkal és dióval ugyancsak ott volt az asztalokon. Karácsony környékén elkezdődött a disznóvágások szezonja is, így a böjtöt véglegesen a zsíros, jóval tartalmasabb ételek váltották fel.

A paraszti kultúrában érdekesen alakult a szenteste, ilyenkor ugyanis két teríték is volt. A piros szegélyes abroszra kerültek a december 24-i böjtös ételek. Azok elfogyasztása után elmentek az éjféli misére, és mire visszaértek, már bőven benne jártak a december 25-i napban, így várta őket a fehér abroszos teríték orjalevessel, sültekkel, töltött káposztával.

A készülődés kiemelten fontos volt

Szilágyi Sándor kifejtette, hogy napjainkhoz hasonlóan a főúri és a polgári világban is a készülődés jelentette az ünnep, illetve az ünnepvárás egyik legfontosabb részét. Ebbe beletartozott a karácsonyfa felállítása, valamint díszítése, ami mindig egy adott napoz kötődött. Természetesen az ajándékok fa alá készítése is lényes pontja volt ennek az időszaknak. Ahogy korábban említettük, a főurak számára fontos volt, hogy a személyzetet egyénre szabottan megajándékozzák. Persze egymást is meglepték, a meghitt hangulat, az ételek elfogyasztása ugyancsak lényeges részét képezte az ünnepnek.

A gyerekek játékokat a lányok például babát, a fiúk kis házikót kaptak mind a főuraknál, mind a polgári házakban. Később már a praktikus ajándékok váltak főszereplővé, például a ruhaneműk és a használati eszközök. A gyulai polgári Ladics-házban egy bőrkötésű pasziánsz kártya is fennmaradt.

A pasziánsz kártya az Almásy-kastély női szalonjában ma is látható.

Előfordultak vicces ajándékok is. A Ladics-házban egy rokonlány revolvert kapott karácsonyra 1889-ben, minden elhűlve nézte a fegyvert, egészen addig, amíg el nem sütötte, és abból egy legyező nem ugrott elő.

Az összetartás kalácsa

Bár a gasztronómiáról korábban már szót ejtettünk, de érdemes megjegyezni, hogy a kalács nem csak az íze miatt volt fontos része a karácsonyi menünek. Amikor szenteste megtörték, az első szakításból mindenki kapott egy-egy falatot, ami a család egységét is jelképezte. Sőt, a finomságok a távolabb élő rokonoknak, például a Sopronban tanuló gyerekeknek is küldtek.

Alma és dió a karácsonyfán

A fenyőfákat kezdetben ehető dolgokkal, télen is elérhető gyümölcsökkel, így almával vagy például dióval díszítették. Emellett mézeskalácsot, illetve papírból készült díszeket akasztottak a fa ágaira.

Amikor az 1800-as évek végére egyre inkább teret nyert a karácsonyfa-állítás, a másfajta díszek is nagyobb szerepet kaptak. Voltak kis bölcsőt szimbolizáló díszek, a fa tetejére csillag került, ami a betlehemi csillagot jelképezte, ami a napkeleti bölcseket vezette a kis Jézushoz. 

Az almát a gömbdísz váltotta, megjelenteket az arany- és ezüstszínben pompázó tobozok, az ezüstös aranyos szálak, amelyek gyakran a korábban dróttal ráhurkolt gyertyákat helyettesítették. S persze, hogy megmaradjon az ehető rész is, megjelent a szaloncukor, amelynek számos változatát készítették akkoriban is.

A források szerint a fenyő díszítésében a főurak is részt vettek. Ami egyébként külön érdekesség, hogy jó ideig maga a karácsonyfa is ajándéknak számított, amivel a gyerekeket lepték meg az ünnepen. Ahogy ma is a fenyő, valamint az ajándékok érkezését csengettyűszó jelezte.

Hallgason minket!

E heti Beol.hu podcastünkben Szilágyi Sándorral arról is beszélgettünk, hogy milyen jótékonysági akciókat szerveztek karácsonykor a kastély urai, előfordult, hogy egyszerre hétszáz gyermeket ajándékoztak meg.

Szó volt arról is, hogy fiatal lányok karácsonykor milyen praktikákat alkalmaztak, hogy megtalálják leendő férjüket, és ebben milyen szerepük volt az almamagoknak. Megelevenednek a korszak misztikumai, ízei és illatai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában