Támogatás

2022.11.24. 16:18

Varga Judit áldozatsegítő pontot adott át Békéscsabán - videóval

Fontos, hogy mindenki érezze: nincs egyedül, van elérhető segítség a számára – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter, amikor átadták az Áldozatsegítő Pontot csütörtökön Békéscsabán, a rendőrség épületében. Az elesettek számára ingyenesen, a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel, felkészült szakemberekkel nyújtanak segítséget.

Licska Balázs [email protected]

Eddig tizenegy Áldozatsegítő Központot és – a békéscsabaival együtt – négy Áldozatsegítő Pontot adtak át országszerte. Az a cél, hogy ezekből egy országos hálózatot alakítsanak ki 2025-ig, és minden megyeszékhelyen legyen elérhető, kézzel fogható és közeli segítség akár bűncselekmények, akár szabálysértések áldozatai számára – ismertette Varga Judit igazságügyi miniszter. Beszélt arról is, hogy a rendszer további fejlesztésre szorul, és hogy Békéscsabára is visszatérnek, a tervek szerint jövőre Áldozatsegítő Központot nyitnak.

Újításokról ugyancsak szólt. Hat központban a pszichológusok rendelkezésére áll például egy olyan szoftver, amelynek hála a gyermekeknél játékos módszerrel fedhetik fel a háttérben húzódó problémákat. A legmodernebb eszközökkel dolgoznak a szakemberek, akik képzésére szintén nagy hangsúlyt fektetnek.

– A kormány szívén viseli az áldozatok, a segítségre szorulók sorsát – hangsúlyozta Varga Judit. Az igazságügyi miniszter ismertette, miszerint tapasztalható a konzervatív büntetőpolitika eredménye, az, hogy az áldozatokat helyezték fókuszba, hiszen az elmúlt években 70 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma itthon. Közben az áldozatokat szeretnék minél nagyobb számban elérni. Tavaly 18 ezer ember számára nyújtottak a rendszer révén segítséget, idén pedig immár 20 ezer felett van ez a szám.

Kiemelte, hogy összetett segítségnyújtásról van szó, együttműködnek a rendőrséggel és a kormányhivatalokkal. Ha az áldozat rábólint, akkor az áldozatsegítő intézmények munkatársai bejelentkeznek náluk, ezzel az elérési számokat növelhetik. Támaszkodnak a helyben aktív civil és egyházi szervezetekre is, vannak olyan esetek, amikor a konkrét segítség tőlük érkezik.

A november 25-ei, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja kapcsán hozzátette: a kapcsolati erőszakban élőkre különös figyelmet szentelnek. Azt kérte, hogy az érintettek vegyék igénybe a szolgáltatásokat. Hiszen nyugodt, a hatósági közegtől eltérő, barátságos környezetben személyre szabott segítséget kaphatnak.

Úgy véli, a társadalom tudatosságát szintén javítani szükséges, számos alkalommal előfordult, hogy a beszélgetések során döbbentek rá az érintettek, hogy ők egy bűncselekmény potenciális áldozatai. Hozzáfűzte: az Áldozatsegítő Központ honlapján – a vansegitseg.hu oldalon – Hétköznapi történetek címmel egy podcast-sorozatot indítottak, tipikus áldozati helyzeteket dolgoznak fel, a szituációkat szakemberek elemzik. Hangsúlyozta azt is: legyenek minél többen tisztában azzal, hogy 24 órán át hívható az Áldozatsegítő Központ 06-80/225-225-ös telefonszáma.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: az Áldozatsegítő Pont megnyitásával Békéscsaba is bekapcsolódik az áldozatsegítés rendszerébe. Aláhúzta: a kormány sokféle segítséget nyújt a rászorulóknak, és azokat szintén kell támogatni, akik valamilyen bűneset vagy helyzet miatt áldozatokká válnak. Ehhez sokféle módszer áll rendelkezésre, a jogi tanácsadástól a pénzügyi gondoskodáson át az információnyújtásig. Szeretné, hogy jövőre Áldozatsegítő Pont után Áldozatsegítő Központ is létrejöhessen Békéscsabán.

Mindenkinek ingyenesek a szolgáltatások

Az áldozatvédelem és -segítség kiemelt szerepet kap a rendőrségen, amely nemcsak feladat, hanem szemlélet is. Ez pedig a rendőrök intézkedésében nap mint nap megjelenik – hangsúlyozta dr. Pozsgai Zsolt rendőr vezérőrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, hozzáfűzve: elkötelezett a rendőrség a rendszer továbbfejlesztésében. Kiemelte: fontos, hogy legyen hit segítséget kérni, legyen hova fordulni.

Az állam elsődleges feladata a bajba jutottak mellé állni, és helyesen ismerték fel, hogy szükség van az áldozatsegítő rendszerre. A központban és a pontokon a szolgáltatások rászorultságtól függetlenül ingyenesek – mondta dr. Bódi Beáta, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója. Hozzátette: a kormányhivataloknál elérhetők az áldozatsegítő szolgálatok, a hatósági munka körében támogatást biztosítanak a bűncselekmények, szabálysértések áldozatainak: például segítik az áldozatok érdekérvényesítését, áldozati státuszt adnak. Idén eddig Békés megyében 48 ilyen esetben jártak el a szakemberek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában