Európai uniós támogatás

2022.11.04. 15:15

Turisztikai fejlesztés kezdődött Gyopároson

Európai uniós támogatásból Gyopárosfürdő turisztikai célú fejlesztésére, a közterületek megújítására, új turisztikai attrakciók kialakításra kerül sor. A teljes projektre fordítható, vissza nem térítendő támogatás 822,7 millió forint. A kivitelezés előreláthatólag 1 évet vesz igénybe.

Cs. I.

Dávid Zoltán, Erdős Norbert és Bojtor István

Fotó: Für Henrik

Az önkormányzat pályázati forrást nyert Orosháza-Gyopárosfürdő városrész turisztikai célú fejlesztésére. A sajtónyilvános projektindító rendezvényt a középső és az északi tavakat összekötő hídon tartották pénteken délelőtt.

Köszöntőt mondott Erdős Norbert országgyűlési képviselő, aki kiemelte, a projekt szempontjából az egyik legfontosabb helyszínen tehetik meg a bejelentéseiket.

– Korábban 650 millió forintot már megnyert Orosháza ezekre a munkákra, ám a fejlesztésre szánt forintokat ki kell pótolni, az emelkedő árakat követve. Most e sikerről számolhatok be: újabb 172 millió forinttal egészíthetjük ki ezt a nagyon komplex projektet – fogalmazott az országgyűlési képviselő. 

Dávid Zoltán polgármester a turisztikai beruházásról elmondta, a plusz forrással kiegészítve 2023-ban el is készül a kivitelező a munkákkal. A megújulás szemmel jól látható lesz.

Dávid Zoltán, Erdős Norbert és Bojtor István

– Remélem, örömmel tapasztalják majd a változást a hozzánk érkező turisták, valamint a helyi lakosság is. A fejlesztéssel az is a cél, hogy minél többeket városunkban láthassunk vendégül. Több eleme van a projektnek, a kivitelezés több helyszínen is megkezdődik, a területet már októberben átadtuk a kivitelezőknek – fűzte hozzá a városvezető, majd a részleteket Bojtor István alpolgármester ismertette.

Lesz játszótér, futókör, cél az élménysűrítés

Orosháza-Gyopárosfürdő városrész turisztikai célú fejlesztésére címmel 650 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert még 2018-ban a város. Ehhez kapcsolódóan további többlettámogatásban részesült 2022 szeptemberében, melyből 172,7 millió Ft TOP-keret terhére és további 5 millió forint hazai finanszírozás terhére számolható el – hangzott el a projekt nyitórendezvényén.

E pályázat célja az élménysűrítés, időjárásfüggetlen projektelemek kiépítése, és a pihenni, kikapcsolódni vágyók igényeinek minél szélesebb körű kiszolgálása.

A fejlesztés eredményeként az Alföld Gyöngye Hotel bejárata mellett található körépületben játszóház, kávézó és egyéb családi attrakciók épülnek. Hiánypótló turisztikai attrakció lesz. Egy hajót formáz majd a létesítmény.

Az épület magában foglalja a játszóházat, a meglévő henger alakú épületrészben mászófalat is.

Az Orosháza-Gyopárosi Gyógy-, Park- és Élményfürdő bejárata előtti tér megújul. A tér fő látványossága egy burkolatba rejtett pancsoló szökőkút kiépítése lenne. A bejárat előtti játszóelemeket áthelyezik az északi tó mellett épülő új sétány mellé. (A téren található meglévő játszóteret elbontották, új helyszíne a híd és az ifjúsági kemping közötti park lesz.)

Az Orosháza-Gyopárosfürdőn található hármas tagozódású tórendszer szerves részét képezi a települési turisztikai kínálatnak. Használhatóságának, környezetének európai színvonalra történő emelése, valós szabadidős célokat kiszolgáló megjelenése érhető el a jelen pályázatban tervezett beruházás megvalósításával. Az északi és középső tavak közötti átvezető szakaszon, valamint a kevésbé beépített túlparton, a Tópart utca mindkét irányában, a tó melletti területen sétányok kiépítésével válik elérhetővé a burkolt útfelület. Így az aktív pihenésre használható sétaútvonal hossza és állapota jelentősen javul. Kihelyeznek köztéri bútorokat is. A sétány tervezett hossza 643 méter.

A tórendszer északi tavának partján egy EPDM gumi burkolatú futópálya is létesül, ezáltal a település egyre vonzóbb úticéllá válhat. A futókör tervezett hossza 1 200 méter.

A meglévő kemping déli szomszédságában az új épületegyüttest építenek, három különálló épületből. Gyalogos és kerékpáros turizmus fogadó állomásának szerepét tölti be a létesítmény. A kerékpáros turisták számára szervizállomást biztosítanak majd.

A volt vasútállomás és a Napsugár Hotel közötti Liget-sori közpark területén, a meglévő fák védelmének szem előtt tartásával egy új, tematikus játszótér épül egy ismert klasszikus, vagy újonnan kitalált mese részletei, vagy egy kalandos történet feldolgozása formájában valósul meg úgy, hogy az elemek használatával a gyermekek maguk is a mese részeseivé válhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában