Közlekedés

2022.11.26. 18:08

Nem büntetnek jövőre, ha nincs nálunk a jogsi és a forgalmi

Nem minősül jogsértésnek 2023. január 1-jétől – a rendelkezéseknek megfelelő esetekben –, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt, valamint a jármű forgalmi engedélyét – közölték a rendőrségnél.

Ny,. L.

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

Tájékoztattak arról, hogy a járművezető kötelezettségével kapcsolatban a következő rendelkezések lépnek hatályba. A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló rendeletben meghatározott, magyar hatóság által kiállított, járművezetésre jogosító okmányt a járművezetőnek vezetés közben nem szükséges magánál tartania. Abban az esetben, ha a járművezető az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik.

Továbbá, a járművezető köteles a közúti ellenőrzés során az ellenőrzésre jogosult hatóságnak átadni a forgalmi engedélyt, kivéve a magyar hatóság által kiállított forgalmi engedélyt, ha a jármű szerepel a jármű-nyilvántartásban.

A fenti rendelkezéseknek megfelelően január 1-jétől – a rendelkezéseknek megfelelő esetekben – nem minősül jogsértésnek az, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt, valamint a jármű fogalmi engedélyét. Ebből következően ezek az esetek nem is lesznek szankcionálhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában