Békés megye

2022.11.24. 12:24

Ikerborjak születtek a nemzeti parkban

Dupla áldás érkezett, ugyanis világra jöttek a napokban az idei első magyar szürke szarvasmarha ikerborjak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai Állattartótelepén – adta hírül csütörtökön az igazgatóság.

V. E.

Beszámolójukból kiderült, a két jövevénynek egy, már többször ellett, tizenkét éves tehén adott életet. Az anya a korábbi években is mindig szép, egészséges borjakat nevelt, ám az idei az első ikerellése. Minden alkalommal gondos szülőnek bizonyult, bizonyára most sem lesz ez másképp.

A borjak testtömege 20-25 kilogramm körül van, ez természetesen valamivel kevesebb, mint amikor csak egy utód jön a világra. Mindketten világos pirók színűek, szépek és egészségesek. Az ikrek váltivarúak, tehát az egyik üsző, a másik bika. Hangsúlyozták, az ikerellés ritka, az esetek csupán 1-2 százalékában fordul elő. Hozzátették, a nemzeti park Montág-pusztai telepen az idei ellési szezonban eddig 47 magyar szürkemarha borjú érkezett, közülük 29-en már egyedi jelölést (krotáliát) is kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában