Kézi és gépi erővel

2022.11.27. 16:21

Fújják és szívják, seprik a leveleket Békés megye településein

Folyamatosan gyűjtik a faleveleket Békés megye településein. Békéscsabán lombszívó berendezéseket is bevetnek bizonyos területeken, illetve a ledarált levelek egy része komposztként hasznosul. Szarvason szintén használnak gépeket, és ott is komposzttá válik a zöldhulladék.

Hírlap-összeállítás, [email protected]

A minap Békéscsabán a Bartók Béla úton dolgoztak a városgazdálkodási kft. munkatársai

Fotó: Bencsik Ádám

Kézi és gépi erővel gyűjtik a leveleket Békéscsabán – ismertette Balla Ferenc, a városgazdálkodási kft. ügyvezetője, hozzátéve: a munka szeptemberben elkezdődött, de a feladat várhatóan átnyúlik jövő év elejére is, ha az enyhe időjárás miatt a levelek nem hullanak le időben.

A nagyobb felületekről a leveleket nagy teljesítményű, mobil, platóra szerelhető lombszívó berendezéssel szedik össze. A felszívás során rögtön le is darálják a leveleket és az apróbb ágakat, így két-háromszor több zöldhulladékot tudnak a platóra feljuttatni, emellett a munka idejét szintén a felére csökkenthetik az adott területen. Amíg tehát a nagyobb, nyitottabb tereken gépi erővel, addig a szűkebb, keskenyebb részeken kézi szerszámokkal dolgoznak a szakemberek.

A városban lévő zöldterületeket különféle kategóriákra osztották, A, B, C és D jelzéssel, és ezek alapján határozzák meg, hogy az adott helyszíneken egy évben hányszor szükséges felszedni a leveleket. Az A és B jelzésű részeken legalább négyszer, a C kategóriánál pedig kétszer egy évben.

A ledarált levelek egy része felhasználható talajkomposztálásra is – folytatta, hozzáfűzve, hogy ezt a módszert fás, cserjés, illetve kitisztított virágágyásos területeken lehet. Ilyenkor a helyszínen hagyják a ledarált leveleket és a kisebb nyesedékeket, és egy nagyjából 10 centiméteres réteget alakítanak ki. Ez azért hasznos, mert zöldhulladék a tél folyamán komposztálódik, és egy tápanyagban gazdag humuszréteg alakul ki tavaszra, amely a fák és a cserjék tápanyag-utánpótlásában nagy szerepet játszik. A komposztáláshoz kialakított avar nem csak a növényeknek ad tápanyagot és védelmet, áttelelhetnek ott a rovarok és a kisebb emlősök is.

Balla Ferenc ügyvezető hangsúlyozta, a járdák, kerékpárutak, terek környezetében viszont nem alkalmazható mindez. Ugyanis száraz időszakokban akár egy kisebb szél is képes szétfújni az avart, így nem lesz rendezett a terület, valamint az esetleges esőt követően a levelek a járdákra, kerékpárutakra tapadva csúszásveszélyt jelenthetnek a járókelők és a biciklisek számára. Kiemelte: a munka során összességében az a cél, hogy a belváros szép és tiszta maradhasson, elfogadható legyen mind a békéscsabaiak, mind a városba látogatók számára. 

Komposztálóban köt ki a zöldhulladék

Szarvason folyamatosan gyűjtik a zöldhulladékot a város frekventáltabb parkjaiban és közterületein – mondta el Király András, a Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a munkát főként a Komép saját dolgozói, valamint közmunkások végzik el a mindennapokban. A Fő téren, Kossuth Lajos téren, a templomkertben, a Kossuth utcán, illetve minden nagyobb parkban gyűjtik a lomb- és zöldhulladékot.

Részletezte, száraz időszakban lombszívó berendezéssel szippantják pótkocsira a zöldhulladékot, majd kiszállítják a hulladékkezelő telepre, a komposztálóba. Esős, nyirkos idő esetén pedig zsákba vagy egyenesen a pótkocsira gyűjtik össze, és úgy viszik el. Kiemelte, ezen munkálatok csak a közterületekre vonatkoznak, a lakóingatlanok előtt a zöldhulladék összegyűjtése a tulajdonosok feladata. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában