Kigyúlnak az ünnepi fények

2022.11.25. 06:30

Felszerelték az adventi díszkivilágításokat szerte Békés megyében

Vasárnap a megye legtöbb településen kigyúlnak az ünnepi fények. Lesznek városok, ahol az adventi díszkivilágítás csak a városok egy adott részét érinti, másutt a megszokott formában köszöntik ezen a módon is az ünnepet.

Hírlap-összeállítás [email protected]

Békéscsabán idén kizárólag a főtér és annak közvetlen környezete ragyog majd ünnepi fényben. 

Az adventi díszkivilágítást az első adventi gyertya meggyújtásakor, november 27-én 16 óra körül kapcsolják fel – ismertette Szarvas Péter polgármester. A karácsonyfán és a pergolákon nagyjából 700 méternyi fényfüzért helyeznek el, a köztéri fákon pedig 64 szettnyi fényfüzér kap helyet. A főtéren a város karácsonyfája mellett most is kiteszik a betlehemi installációt, valamint több új látványelemet. Új faházak, fénykapuk, klasszikus körhinta, fotófal, óriási kirakós játék, állatsimogató, valamint háromméteres diótörő-figurák is várják majd az érdeklődőket.

Gyulán már napokkal ezelőtt felszerelték az ünnepi díszkivilágítást.

Dr. Görgényi Ernő polgármester lapunknak elmondta, az energiaár-emelkedések ellenére is az önkormányzat költségvetésében év végéig megvannak a szükséges források, amibe bekalkulálták az adventi díszkivilágítás költségeit is.

– Lesz Gyulán adventi díszkivilágítás, úgy gondolom, hogy ha rendelkezésre áll a forrás, nem ezen kell spórolni, hiszen az hozzátartozik a karácsonyi hangulat teljességéhez – hangsúlyozta, majd hozzátette, ugyanazok a fények díszítik majd a várost, mint az elmúlt években, sőt a Városház utcán le is cseréltek fákra tekert led izzósorokat.

Az adventi programok a fürdővárosban is vasárnap kezdődnek. 10 órakor nyílik az adventi vásár a Városház utcában, 15 órától adventi vásárra várják az érdeklődőket a Harruckern téren, majd 18 órától dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Kónya István alpolgármester mond köszöntőt, ezt követően gyertyagyújtás. A városban az ünnepvárás teljes ideje alatt rengeteg program várja majd az érdeklődőket.

Orosházán idén is megjelennek a hagyományos adventi dekorációk, a főterén lesz a hagyományoknak megfelelően több attrakció, látnivaló.

A város karácsonyfáját felállítják, feldíszítik, ünnepi fénye beragyogja majd a teret. A már ismert dekorációs elemek mind kikerülnek. A nagyszínpadot és a korcsolyapályát viszont nem állítják fel. Az Oros-haza Baráti Kör tagjai sok éve, immár hagyományként elkészítik a város óriás adventi koszorúját, amelyet ezúttal is megcsodálhatnak az orosháziak a városháza előtt. Négy alkalommal tartanak gyertyagyújtást, kis ünnepséggel, a Rotary Orosháza szokásos megvendégelésével együtt. A többi utcában, valamint Gyopároson és Rákóczitelepen idén nem helyezik ki a megszokott fényeket – tudtuk meg a városüzemeltetési zrt. vezérigazgatójától, Benkő Ferenctől.

Szarvason idén is lesz díszkivilágítás, az előző években megszokottakhoz hasonló formában – mondta el Király András, a Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Újdonság nem lesz, azonban a megszokott ünnepi fényekhez ragaszkodik a városvezetés. Fontosnak ítélik ugyanis, hogy az advent és a karácsony közeledtével megteremtsék az ünnepi hangulatot mind a szarvasiak, mind a városba érkező vendégek, turisták számára. A díszkivilágítás felszerelése folyamatban van.

Csak jövőre emelkedik az áram ára

Sarkadon az elmúlt években megszokott formában lesz ünnepi díszkivilágítás a Kossuth utcában és a Gyulai úton – mondta dr. Mokán István polgármester. Egyrészt azért, mert az adventi fények fokozzák az ünnep hangulatát. Másrészt azért, mert ledes fényforrásokról van szó, tehát keveset fogyasztanak, a jelenlegi árakon számolva nem kerül sokba a működtetésük. Kiemelte: a sarkadi önkormányzat esetében csak január 1-jétől emelkedik az áram ára – akkor viszont a 13,5-szeresére –, és a korábban említett szempontok alapján úgy döntöttek, hogy idén is ünnepi díszbe öltöztetik a főbb sarkadi utakat. Azzal, ha most nem lenne díszkivilágítás, mindössze pár tízezer forintot spórolnának meg, ami nem jelentene igazi megtakarítást ahhoz képest, hogy jövőre az áremelkedések miatt az áramért több százmillió forinttal kell várhatóan többet fizetnie a városnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában