TOP plusz

2022.11.25. 11:34

Fejlesztenek és díszítenek is Ecsegfalván

Galambos István polgármester hírportálunk megkeresésére elmondta, beadott pályázataik között szerepel a belterületi utak fejlesztése Ecsegfalván, ami várhatóan 120 millió forintból valósul meg, illetve az iskola felújításával kapcsolatban is pályáztak a TOP plusz programon belül, amely energetikai fejlesztésre irányul, 77 millió forintos összeggel. Ezek elbírálására várnak jelenleg.

V. E.

A polgármestertől megtudtuk, településükön folyamatban van a szabadtéri színpad megépítése a Pulyka téren, ez a Magyar Falu Program keretében készül el a napokban, mintegy 10 millió forintból. Emellett nemrég fejeződött be a temetői projektjük, ahol parkolókat alakítottak ki, illetve a ravatalozó előtt térköveztek, összesen 6 millió forintos pályázati forrásból. Továbbá van egy szintén Magyar Falu Programos projektjük, amiben a Szabadság utca egy szakaszát újítják majd fel, 10 millió forintból. 

 

Ez jelenleg azért áll, mert küszöbön van a szennyvízberuházásuk, és az útfelújítást csak annak végeztével kezdik el. Továbbá az új községházát említette, amire már van nyertes pályázatuk, az a TOP Plusz program keretében készül el, 65 millió forintból. Ezen beruházásnál a beszerzési eljárás elindításánál tartanak.

Galambos István elárulta, a startmunka mintaprogram keretében nemrég járdát építettek, amit már saját forrással is kiegészítettek. Ez utóbbi a Máriatövis gyógynövény termesztéséből adódik, ami szintén a mintaprogramhoz kapcsolódik. A gyógynövényből másfél hektáros területre ültettek. A sikerre való tekintettel pedig a közeljövőben levendulát is terveznek telepíteni, eleinte negyed hektáron. 

 

Ez utóbbiba a terület jó adottságai miatt nagy reményekkel vágnak bele, jelenleg a növény beszerzéséről szóló egyeztetések zajlanak. Végül szintén a startmunka mintaprogram kapcsán említette azt, hogy idén 1500 darab virágot neveltek és ültettek ki Ecsegfalva közterületeire.

Az ünnepi készülődésről a polgármester elmondta, idén is készülnek díszkivilágítással, ami néhány új elemmel bővült. Emellett a hagyományok szerint közösen építik meg a lakossággal a település adventi koszorúját a Fő téren, ahová egy karácsonyi betlehemes dekoráció is készül. Továbbá minden évben nagy sikert arat lovas fogatuk, amit idén a helyi polgárőrség biztosít számukra. 

Ezzel járják körbe Ecsegfalvát december 3-án délelőtt, így hordják ki az önkormányzat által készített Mikulás csomagokat, amikből gyerekek és felnőttek is egyaránt kapnak. Ehhez hasonló ünnepi akciójuk az egyedülállók megajándékozása, akiknek felajánlásokból összeállított ünnepi csomagot, azokban finomságokat és karácsonyi díszeket visznek házhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában