Szakmai konferencia

2022.11.16. 16:12

Bármilyen nehéz idők járjanak is, Gyula elkötelezett a kultúra mellett - galériával

Gyulán tartja közgyűlését és kétnapos szakmai konferenciáját a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ). A kétnapos, szerdán kezdődött eseményen számos fontos, kiemelt kérdést érintenek a résztvevők.

Papp Gábor [email protected]

Fotó: Für Henrik

Csapláros Andrea, a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyában tartott megnyitón elmondott köszöntőjében kiemelte, nagyon lényeges a közgyűlés, az előadások sora, ahogy nagyon fontosak a kötetlen beszélgetések, amelyek részeként gondolatokat cserélhetnek, elmesélhetik a problémákat, és akár megoldásokat is tudnak találni azokra.

– Ha valaki olvasta a szerda reggeli híreket, akkor érzi, hogy az összetartás talán még lényegesebbé vált – fogalmazott. – Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért kell a múzeumoknak nyitva tartaniuk. Valahol sikerül meggyőzni a fenntartót erről, valahol nem, valahol kompromisszumokra volt szükség. Akkor tudjuk leginkább megvédeni a gyűjteményeket, ha bemutatjuk azokat a közönségnek. Tudatosítanunk kell, hogy azok a gyűjtemények, amelyek a kezünkben vannak, az emberi történetekhez kapcsolódnak, emberek foglalkoztak vele.

Liska András, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője elmondta, a Magyar Géniusz Programban ez már a harmadik olyan rangos rendezvény, amelynek Gyula ad otthont, hiszen a város egy hónapig helyszíne volt a Magyar Géniusz Vándorkiállításnak, nemrég A fény gyulai géniuszai címmel rendezhettek konferenciát. Ennek kapcsán fontos csomópontnak nevezte az idei évet múzeumuk életében.

Dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, jöjjenek bármilyen nehéz idők, elkötelezettek a város jelenlegi kulturális intézményrendszerének megtartása mellett.

– A válságok első áldozatai között mindig a kultúra is szerepel – tette hozzá. – A gyulai önkormányzat a város méretéhez és bevételeihez képest legalább egy számmal nagyobb kulturális intézményrendszert működtet, Békés megyében a gyulai önkormányzat tartja fenn a legtöbb kiállítóhelyet, intézményt és kultúraközvetítőt, ami szellemi pezsgést is jelent számukra, amiről nem szabad, és nem is kell lemondani.

Elmondta, jelen pillanatban határozottan úgy látja, hogy a meglévő kulturális intézményrendszerüket, még ha helyenként a működés átmeneti átalakításával, észszerűsítésével is, de fenn tudják tartani. Hozzátette, ez annak köszönhető, hogy már korábban is figyelembe vették a fenntarthatóság, a működtetés szempontjait, így beruházásaikat megújuló energiára épülő fűtési rendszerrel, napelemekkel párosították.

– A kulturális intézményrendszer, illetve a Gyulai Várfürdő működtetése a turizmus miatt is fontos. Gyula nyitva marad – emelte ki.

Dr. Vincze Máté helyettes államtitkár elmondta, a magyar vidéki muzeológia társadalmi elismertsége rendkívül fontos dolog.

– A vidéki múzeumügy szakmai korszerűsítése, megújítása napirenden van, amiben kulcsszerepe van az MVMSZ-nek – folytatta a gondolatot, majd külön kiemelte, a Magyar Géniusz Programot, amely olyan helyeken is „megnyitotta” a múzeumokat, ahol korábban arról volt szó, hogy azokat átmenetileg bezárják.

– Az energiaválság a kulturális életet sem kíméli, sokan úgy gondolják, hogy egy kulturális intézményt elsőként lehet bezárni, s öröm, hogy Gyulán például pont ellenkezőleg gondolkodnak – mondta.

Prioritásként kiemelte az állományvédelem és a szakmai alkotóközösségek egyben tartásának fontosságát.

Kultúrahordozói státuszra van szükség

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke elmondta, nagyon fontosnak tartotta a Magyar Géniusz Program megvalósítását, mert a magyar kultúra Kárpát-medencei kultúra, és mentális térképünket muszáj lesz újraszínezni.

– Az utóbbi évtizedekben fejnehéz, Budapest központú kulturális tér alakult ki. Ezen szeretnénk változtatni, és ezért kell a kultúrafogyasztói státuszból kultúrahordozói státuszba visszaerősödni – tette hozzá a főigazgató, utalva ezzel előadása címére is. – A kultúrafogyasztót nagyjából a bárhol, bármikor, bármit, bárki szavakkal lehet leírni, ami azért problémás, mert leválaszt bennünket a saját valóságunkról. A kultúrahordozó képes a saját valóságát, a saját életét élni, és a következő válságos években erre stratégiailag és nemzetpolitikai szempontból is szükség lesz. Ahhoz, hogy megmaradjon a magyar nemzet, nem városállamokra, hanem Kárpát-medencei magyar nemzeti térre van szükség, hiszen csak egy magyar kulturális örökség van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában