Rendezvény

2022.09.26. 15:07

Csík János és Ferenczi György is muzsikál majd az erdőben

Október 1-jén, szombaton és október 2-án, vasárnap Gyula térségében várja az érdeklődőket a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, melynek szombati programjai Gyula–Városerdő tölgy–kőris–szil erdejében, a vasárnapi rendezvénye pedig határon túl, Nagyvárad közelében, Püspökfürdőn, a „csodabogyós” erdőben valósul meg.

Gyula A „Muzsikál az erdő” fő célja, hogy az erdő és a zene, a művészet erejével a résztvevőket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítsák. A „Muzsikál az erdő” értékei napjainkban különösen aktuálisak, így a fenntarthatóságra nevelés, a helyi közösségek megerősítése, az összefogás jelentősége, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek fogyasztása, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme, a természettel harmóniában való létezés egyaránt fontos üzenete a programnak.

Az idén 19 éves „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas programokat. Itt az erdő nem csupán rendezvényhelyszín, hanem a tanulás, a nevelés, a művészetek tere, a testi-lelki feltöltődés igaz forrása. A gyulai rendezvény 1997 óta az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdők Hete regionális megnyitója is egyben. Ennek megfelelően a rendezvénysorozat az erdei programok színes palettáját vonultatja fel.

A muzsikán kívül a rendezvény az erdei programok színes palettáját vonultatja fel
 

A szakvezetéses erdei sétákon érdekességeket tudhatunk meg a fák, a növények életéről. Különleges erdei helyszíneken, sajátos akusztikával rendelkező erdei teátrumokban lehetőséget biztosítanak a helyi művészek, fiatal tehetségek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt, világhírű előadóművészek fellépésére. Néhány példa a programokból: lesznek erdei séták erdészekkel, klasszikus és népzenei koncertek, kézműves-foglalkozások, hagyományőrző szilvalekvárfőzés, műhelyfoglalkozás az újrahasznosítás jegyében, bemutató a komposztálásról, szelektív hul­ladékgyűjtésről, környezettudatosságra nevelő műhelyek, ismeretterjesztő előadások, kerékpár- és kenutúra, sétahajózás, helyi termékek. A „Muzsikál az erdő­” nem tömegrendezvény, itt mindig több a fa, mint az ember­.

A fellépő művészek, együttesek között olyan nagy neveket találunk, mint Csík János és a Mezzo, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara, a Nagyváradi Állami Filharmónia Kamarazenekara, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, az Erdőfű Zenekar, a Tatros Együttes, a MárTones Zenekar, a Temesvári Bokréta Néptánc- és Citera Együttes, a Dr. Mihálka György Női Kar (Makó) és Nagyváradi Művészeti Líceum növendékei.

Akik kilátogatnak a programra, igazi közösségi élményeket, családi programokat élhetnek át természeti és zenei, művészeti értékeinkkel. A résztvevők megérinthetik a hatalmas tölgyek, kőrisek erőt sugárzó, égbe törő törzsét, magukba szívhatják a tiszta erdei levegőt, ráhangolódhatnak az erdő természetes ritmusára­.

A „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvény példás összefogás eredményeként jön létre az erdészek, az önkormányzatok, a helyi művészek, civil szervezetek együttműködésében.

A szervezők várnak minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a „Muzsikál az erdő” rendezvényeire gyalogosan, kerékpárral, lovas fogattal és még hajóval is.
A részletes információt a www.muzsikalazerdo.hu oldalon találhatják meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában