Tudnivalók

2022.09.15. 12:17

A pályaválasztást segíti a Békéscsabán kiosztott diáknaptár

Békés megye 25 településén 35 általános iskola nyolcadik osztályos tanulóinak juttat el diáknaptárt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A pályaválasztás terén hasznos tudnivalókat tartalmazó füzeteket csütörtökön kapták meg az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai telephelyén a továbbtanulás előtt állók.

Licska Balázs, [email protected]

A Madách utcai általános iskolában kapták meg először a diáknaptárt a nyolcadikos tanulók

Fotó: Bencsik Ádám

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője elmondta, a diáknaptárok a megszokott naptárakhoz hasonlóak, tartalmazzák a továbbtanulás terén legfontosabb időpontokat: meddig kell jelentkezni a középiskolákba, mikor lehet várni az eredményeket, hogy október elején rendezik meg a CsabaParkban a pályaválasztási vásárt – ahol megjelenik szinte a teljes kínálat –, illetve benne vannak a szakképző intézmények elérhetőségei is.

Hangsúlyozta: bár csak most kezdődött el a tanév, szalad az idő, hamar elérkezik a következő év eleje, amikor dönteni kell a továbbtanulásról. Nem érdemes kapkodni, érdemes időben készülni, kikérni a szülők, valamint a barátok véleményét is a kérdésben. Békés megyében évente háromezer nyolcadikos áll fontos döntés előtt, és minden évben négyezer kilencedikes jelenik meg az intézményekben – mindez azt jelzi, hogy sokan nem megfelelő döntést hoztak annak idején.

Mészárosné Szabó Anna (jobbra)

A pálya- és középiskola-választás esetében célszerű mérlegelni a képességeket, az érdeklődési kört, az értékeket. Az interneten számos információ érhető el az intézményekről, de ajánlott elmenni a nyílt napokra is, esetleg kapcsolatba lépni immár ott tanuló fiatalokkal, hogy nekik mik a tapasztalataik. A szülők és barátok mellett tanácsos megfontolni az osztályfőnökök, a pedagógusok véleményét is, hiszen ők tisztában vannak azzal, hogy milyen tudás van az érdemjegyek mögött.

Sorolta, miszerint lehet gimnáziumok, valamint technikumok és szakképző iskolák közül választani, Békéscsabán elérhető mindenféle intézménytípus. Az elmúlt években nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma. Ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy a fiatalok nem konkrét szakma, hanem ágazat mellett teszik le a voksukat; mint ahogy azt is, hogy lesz olyan időszak, amikor a duális képzés keretében cégeknél kötnek ki szakmai gyakorlaton. 

Mészárosné Szabó Anna osztályvezető kiemelte, hogy a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is szervez pályaorientációs programokat. A szakemberek tartanak akár szülői értekezleteket is, de részt vehetnek osztályfőnöki órákon, megszólítva a gyerekeket. Sőt, üzemlátogatásra szintén biztosítanak módot. Egyéni tanácsadásra ugyancsak van lehetőség, ilyenkor a fiatalok érdeklődési köre és képességei alapján igyekeznek felvázolni a lehetséges továbbtanulási irányokat a gyerekek és szüleik előtt.

Szoftverfejlesztőnek, sportedzőnek készülnek

Gale Szabolcs a Gésziben, azaz a BSZC Nemes Tihamér technikumban tanulna tovább, mivel érdekli az informatika és a számítógépek világa, szoftverfejlesztőnek készül. Szabadidejében most is szokott programozni. Úgy véli, az érdemjegyei alapján nem lesz gond a felvételivel. Kiemelte ugyanakkor, hogy megnéz más középiskolákat is, nem tette le végleg voksát a Gészi mellett.

Bálint Beatrix a Szegyába, vagyis a BSZC Szent-Györgyi Albert technikumba készül, sportedző szeretne lenni. Elmondta, azért vonzza mindez, mert sok éve röplabdázik, és szeretne a sport területén továbbtanulni és dolgozni a későbbiekben. Hozzátette, információi szerint 4-es feletti átlagra van szükség a bekerüléshez, törekszik arra, hogy ez meg is legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában