Tóth Péter

2022.09.22. 11:56

A Carnegie Hall-ban lép fel a békéscsabai zongoraművész

Október 9-én a kiváló akusztikájáról világszerte ismert New York-i koncertkomplexumban, a Carnegie Hall-ban lép fel Tóth Péter. A békéscsabai származású zongoraművészt néhány hónappal ezelőtt kérték fel arra, hogy a klasszikus zene „templomában” varázsolja el a közönséget. A fiatal művész New Yersey-ből adott választ a kérdéseinkre.

Nagy Szilvia [email protected]

 Tóth Péter jelenleg az egyesült államokbeli New Jersey-ben él feleségével, Luz-szal, már lassan hét éve. A világszerte elismert zongoraművész elmondta, egy Hopatcong nevű kisváros az otthonuk, ami mindössze hetven kilométerre fekszik New Yorktól.

– Korábban hat évig laktunk Texas-ban, Fort Worth-ben és Austin-ban, mint nemzetközi diákok, majd 2015-ben költöztünk át a keleti partra. Luz állást kapott a Fairleigh Dickinson Egyetemen, ahol én is dolgozom 2017 óta – tette hozzá a művész, akit a nagyérdemű hamarosan a legendás Carnegie Hall falai között láthat, hallhat.

– A koncertet a New York-i Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny és Zongorafesztivál keretén belül szervezik meg, György Ádám zongoraművész kért fel, hogy játsszak én is ezen a különleges helyszínen – részletezte. A békéscsabai származású művész hozzátette, október 9-én, vasárnap 14 órakor lép fel; egyórás szólóhangversenyt ad, melyen Liszt Ferenc hat zongoraművét játssza el. Hangsúlyozta, idei ősze rendkívül sűrűnek ígérkezik, igazi koncertszezon előtt áll, hiszen a Carnegie Hall után rögtön utazik Bloomingtonba, Indiana államba, ahol az évente megrendezett Amerikai Liszt Társaság fesztiválján ad elő.

– November elejére meghívást kaptam a Dél-Illinois-i Egyetem zongora szakára, előadást tartok Liszt öregkori zongoraműveiről, a magyar zeneoktatásról, illetve szólóestet is adok a helyszínen. Dél-Illinois-ból szinte nyomban utazom tovább Kaliforniába, ahol koncerteket adok. San Franciscóban és környékén láthat majd a közönség, ezen kívül zsűrizni is fogok a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen – sorolta programjait Tóth Péter, akit örömmel tölt el a „zsúfoltság”, az újra aktív zenei élet.

– A pandémia engem is, mint mindenki mást, megviselt, nehezen éltem meg, mégis szerencsésnek mondhatom magam. Mivel a feleségemmel együtt mindketten tanítunk, lehetőségünk volt az online óraadásra, így nem maradtunk kereset nélkül, nem úgy mint mások, akik esetleg el is veszítették az állásukat – szögezte le. Hozzáfűzte, az online oktatás problémás volt, hiszen a zenei területen a hangzás a legfontosabb, hogy milyen hangminőséggel képes a növendék megszólaltatni a zongorát.

– A lényeg sajnos szinte egyáltalán nem jött át az interneten keresztül, mégis jó, hogy a digitális oktatás lehetőséget adott a munkára, hiszen több mint egy évig nem volt koncertem, így plusz bevételem sem – tette hozzá.

Tóth Péter, aki magánnövendékekkel is foglalkozik és szabadidejében járja a természetet, kerékpározik, kenyeret süt, elárulta, tervei szerint legközelebb 2023 tavaszán hallhatja újra a békéscsabai közönség.

Békéscsabáról indult, New Yersey-ben él, szerte a világon koncertezik

Tóth Péter 1983-ban született Békéscsabán. Zenei tanulmányait tizenegy éves korában kezdte a Bartók Béla művészeti iskolában, Csontos József szárnyai alatt. Tizenhárom évesen ösztöndíjat nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol Nádor György és Réti Balázs mellett tanult. A fiatal tehetség 2001-ben megnyerte a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, a következő években pedig Ausztriában, Oroszországban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Svájcban, Dél-Koreában és Japánban koncertezett, generációjának egyik legjelentősebb Liszt előadójává vált. 

Diplomáját 2008-ban vette át, 2009-ben ösztöndíjat nyert az Egyesült Államokba, ott doktorált. Washingtonban, Costa Rica-ban, Londonban debütált, koncertezett a budapesti Régi Zeneakadémián, Hollandiában, Franciaországban és az Egyesült Államokban. A művész jelenleg a New Yorkhoz közeli Hopatcongban él feleségével, Luz Huertas Castillo de Tothtal, akivel a Fairleigh Dickinson Egyetemen tanít, emellett koncertezik szerte a világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában