Zöld energia

2022.08.23. 15:45

Tízszeresére nőtt a napelemek iránti igény Békés megyében

Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a napelemek és az energiatárolók utáni érdeklődés Békésben. A szakemberek szerint nagyságrendileg megtízszereződött azok száma, akik napelemes rendszert kívánnak telepíttetni. Ennek kiépítése azonban nem olcsó, több milliós kiadással is járhat, viszont támogatással akár felezhető is a költség, ráadásul az emelkedő energiaárak miatt a rendszer megtérülése sokkal rövidebb ideig tarthat.

Busi Ottó, [email protected]

A Termokamera Kft. egyik munkatársa napelemet telepít egy békéscsabai helyszínen /Fotó: Busi Ottó/

A Solargroup Energy Kft. ügyvezetője szerint, a napelemek és az energiatárolók iránt eddig is nagy volt az érdeklődés, amióta pedig bejelentették az energiaáremelést, még nagyobb, pillanatnyilag a békéscsabai cég minden kapacitása foglalt.

– Nagyjából tízszeresére nőtt az amúgy is nagy érdeklődés egyik napról a másikra – mondta Kukla Imre, aki hozzátette: néhány alkatrésztől eltekintve van utánpótlás mindenből. 

Szerinte inkább az a kérdés, hogy a szolgáltatók meddig bírják befogadni a visszatáplált energiát, a mostani hálózatok ugyanis nem erre lettek kitalálva. Úgy fogalmazott, hogy van, ahol már most visszautasítják a megkereséseket, az ugyanis csak érem egyik oldala, hogy a tulajdonosnak van pénze és telepítésre alkalmas helye. A másik oldal a szolgáltatóé, amelynek közreműködése, engedélye a visszatápláláshoz kell. Úgy tudni, 2026-ban terveznek a hazai hálózatokban nagyobb átalakítást és akkor ezek a gondok megszűnhetnek.

Mint az a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sajtóközleményében olvasható, Kukla Imre szerint nem kérdés, hogy milyen áramfogyasztástól érdemes zöld energiát használni. 

– Akár a legkisebb számlától is. Viszont tényleg annyi napelemet érdemes felszereltetni, amennyit el is tud használni az ügyfél – emelte ki az ügyvezető, aki úgy látja, nemcsak a lakosság, a szerelők is egyre inkább érdeklődnek a napelem-szerelés iránt. Azok, akik eddig csak klímával foglalkoztak, kiegészítik a szaktudásukat ezzel is, akkora rá a kereslet.

Hasonló tapasztalatokról számolt be egy másik békéscsabai cég. A Termokamera Kft. szintén napelemes rendszerek kivitelezésével foglalkozik, belvárosi központjukban pedig igencsak megnőtt a forgalom az utóbbi hetekben.

– Ugrásszerűen megnőttek az érdeklődések és a megrendelések is. Nagyságrendileg tízszeresére növekedett azok száma, akik a cégünk segítségével, végül belevágnak a telepítésbe – árulta el Trényi Péter ügyvezető. Aki hozzátette: az igények növekedésével a várólisták is nyúlnak, aki most vág bele egy napelemes rendszer kiépítésébe, annak akár hónapokat is várnia kell míg napelemek kerülnek a házára. 

Elmondása alapján az energiaárak drágulása azt is magával hozza, hogy a kiépített napelemes rendszerek telepítési költsége jóval rövidebb idő alatt megtérül, akár már néhány év alatt visszahozza az árát. Trényi Péter szerint érdemes igénybe venni a különféle állami támogatásokat, ezek még tovább csökkentik a költségeket, és egyben a megtérülési időt is.

Hosszú várakozás várhat az igénylőkre

Tavaly Magyarországon a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MEKH) tagvállalatai, illetve más vállalkozások 35 ezer háztartásba telepítettek napelemes rendszereket, illetve napelemes erőműveket. Az idén viszont csak az elmúlt hetekben körülbelül 60 ezer megkeresés érkezett a szervezethez – mondta Kiss Ernő, a szövetség elnöke múlt csütörtökön az MTI szerint. A szervezet elnöke biztos abban, hogy a nemrég jelzett igények megvalósításának egy része átcsúszik jövőre. 

Ugyanakkor jelezte, a legnagyobb gátló tényező, hogy a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó, az energiaszolgáltatók által kiadott műszaki gazdasági tájékoztatóra a szolgáltatók leterheltsége miatt, a jogszabályban rögzített 30 nappal szemben, több hónapot, akár fél évet is kell várni. Kiss Ernő elmondta, első lépésben a felkeresett kivitelezőnek az áramszolgáltatóhoz be kell jelentenie a telepítésre vonatkozó igényét. Erre azért van szükség, mert bár a napelemes rendszer nem engedélyköteles, de a telepítéséhez szolgáltatói hozzájárulás kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában