Iparkamara

2022.08.30. 09:55

Elkötelezettek a mesterképzésre jelentkező villanyszerelők Békés megyében

Hét villanyszerelő tanul mesternek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, a békésiek mellett vannak köztük Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyeiek is. A BSZC Trefort Ágoston középiskolában gyakorolnak – közölték a kamaránál.

L. B.

Kiss József, Muntyán Gábor és Provics János

Fotó: Pintér Vince/BMKIK

– A középiskolás fiatalok zöme kötelező feladatként tekint az iskolára, a mesterképzésre jelentkező felnőttek viszont elkötelezettek. Sokszor megesik, hogy bár a hivatalos óra kettőig tart, este hatkor ki kell tessékelni őket a műhelyből. Szeretnének minél több mindent gyakorolni, kipróbálni – mesélt a tapasztalatairól Papp János oktató.

A mesterjelöltek a szakmai tárgyakon túl pedagógiával, joggal, vállalkozásismeretekkel, marketinggel, adó- és társadalombiztosítási kérdésekkel is foglalkoznak. Ezek mindegyike fontos ismeret, hiszen sokszor előfordul, hogy egy tapasztalt róka a kisujjából kirázza a szakmát, de nem mindegy, hogyan adja át egy pályakezdőnek. A mesterek ugyanis taníthatnak is.

 

Papp János oktató szerint elkötelezettek a mesterképzésre jelentkező szakemberek
Fotós: BMKIK/Pintér Vince

Provics János békéscsabai villanyszerelő elmondta, évek óta szeretne mesterképzésre jelentkezni, de vagy az aktuális munkái miatt nem fért bele a képzés, vagy éppen nem indult tanfolyam. Szívesen foglalkozna gyerekekkel, bele is kóstolt az oktatásba fél évre, amikor egy esti tagozatos osztállyal foglalkozott óraadóként, mert oda csak szakirányú végzettségre és érettségire volt szükség.

Az orosházi Kiss József szakmai továbbképzésnek tekinti a mesterképzést. Szeretne oktatni is, fontosnak ítéli a megfelelő utánpótlást, mert most hatalmas hiány van szakemberekből, 3-4 hónapot kell várni egy villanyszerelőre, ha komolyabb munkáról van szó.

A sarkadi Tanadai János szerint sokkal könnyebb ez a képzés, mint anno, amikor az iskolában tanulta, hiszen már van gyakorlata, semmi sem kínai. Középiskolásként nehezebben vette fel a fonalat. Most motiváltabb is, hiszen tudatosan választotta a képzést.

A medgyesegyházi Serfőző Sándor korábban már elvégezte a kamaránál a gyakorlati oktatói képzést, ezt szerette volna kiegészíteni a mesterképzéssel. Mint mondta, vállalkozóként még a jogi terület sem áll tőle messze, a marketing pedig kifejezetten jól jön majd a mindennapokban, de a fő cél az, hogy taníthasson is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában