Városi ünnepség

2022.08.22. 15:02

Egymillió leütés, sok ezer munkaóra után készült el a Tótkomlós anyakönyvei című kötet

Köszönetet mondtak a városnapi ünnepségen a Tótkomlós anyakönyvei című kötet alkotóinak. A példás összefogást tanúsító kutató- és szerzőgárda nevében a testvértelepülési Galántáról érkezett Hovorka János vette át A komlósi szlovákokért díjat.

Csete Ilona [email protected]

Hovorka Jánosnak (jobbról) Zelman Ferenc és Laukó Zsuzsa, a helyi szlovák önkormányzat elnöke adta át a Komlósi Szlovákokért díjat a városnapi ünnepségen

Fotó: Csete Ilona

Az áttelepült leszármazottakból álló önkéntes csoport nagy munkára vállalkozott évekkel ezelőtt, amikor Tótkomlós anyakönyveinek a feltérképezésébe kezdett, feldolgozva az adatokat 1746-tól 1947-ig. Az ötlet gazdája Ľubomír Kmeť volt, aki 2016-ban a komlósi evangélikusok anyakönyveit kutatva arra az elhatározásra jutott, hogy Tótkomlós fennállásának a 270. évfordulójára könyvet kellene kiadni Tótkomlós anyakönyvei címmel. Az elképzelés tettekké vált. Az önkéntesek csoportja 2020 februárjától bejegyzett civil szervezetként tevékenykedik: Alföldi Szlovákság Genealógiai Kutatásáért Egyesület néven. Elnökük Ľubomír Kmeť, a díjat azonban egyik tagjuk, Hovorka János vette át. 
 

Több mint 27 ezer munkaóra, több mint egymillió leütés után megszületett a könyv, a Tótkomlós anyakönyvei. Ehhez tartozik egy DVD is. Több mint 60 ezer tótkomlósi családfáját tartalmazza. 

A komlósi szlovákok a városnapi ünnepség keretében ezt a fantasztikus munkát kívánták megköszönni a kutatók közösségének, amit értük, a lakosokért, a város történelmének a megőrzéséért tettek. Közösségüket illeti A komlósi szlovákokért kitüntető díj.

A könyv alapjául szolgálhat a nyelvészek, társadalom és történeti kutatók munkájának. De tisztelgés az ősök, a településalapítók előtt is. 

Valódi forrásokat dolgoztak fel

Korábban lapunknak Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, a komlósi székhelyű Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának elnöke (a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának tagszervezete a Komlósi Szlovákok Szervezete) egyedülállónak és rendkívüli jelentőségűnek nevezte a kötetet, amely valódi források alapján dolgozta fel Komlós történelmét, de az elvégzett munka érinti a környékbeli szlovák településeket is (Pitvarost, Csanádalbertit, Nagybánhegyest, Nagylakot).

– Könyvünkkel kezünkben tartjuk településünk 200 évének összesűrített történetét, elődeink sorsát, örömeit, könnyeit. Az Alföldi Szlovákok Geneológiai Kutatásáért Egyesület szerzői ezzel a könyvvel tisztelegtek őseink előtt – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában