Esélyteremtés

2022.07.11. 19:31

Mosolyszobát kaptak a fiatalok Nagyszénáson

A nagyszénási kulturális központ épületében kialakított mosolyszobában több korosztály is kiválóan szórakozhat. Egy tótkomlósi kis közösség, az Aprócska Mosolyokért Alapítvány tagjai, az idei gyermeknapon lepték meg a helyi fiatalokat. Azoknak kiváló lehetőség ez a hely, akiknek az otthonukból hiányoznak játékok, akár az ismeretszerzéshez, akár a szórakozáshoz. Megtaláltuk azt az embert, aki ezt a civil kezdeményezést életre hívta.

Csete Ilona

A legkisebbek is kulturált körülmények között szórakozhatnak.

Fotó: Tüskés Tibor

Az Aprócska Mosolyokért Alapítvány létrehozója egy tótkomlósi fiatalember, Seregley Ákos. Ötletéhez csatlakoztak a hasonló gondolkodású, a gyerekeknek önzetlenül adni akaró és tudó emberek. Alapítványukat 2013-ban hozták létre. 

– Célkitűzésünk, hogy a mindenkori fiatal generációnak megpróbáljunk olyan lehetőségeket biztosítani, hogy gyermekkorukban az meghatározó szerepet töltsön be, legyen szó tanulásról vagy szabadidőről. 

– Jelen vagyunk a térségben, és elkötelezettek a gyerekek életszínvonalának a javításában. Egyik ilyen projektünk a mosolyszoba kialakítása. Igyekeztünk egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol a már meglévő játékokat felhasználva, vagy akár a sajátjukat elhozva tudják a barátaikkal közösen eltölteni a szabadidejüket. A nagyszénási már a negyedik – tájékoztatott az ötletgazda Seregley Ákos, aki úgy érzi, lélekben örök gyermekként éli az életét. Ami neki megadatott, abból a sok jóból most alkalma van adni a gyerekeknek, s így számukra is kinyílik a világ. 

– A mai fiatalok ebben a világban gyerekek, ahol a számítógép, a videójáték igenis jelen van. Mi, felnőttek teremtettük ezt a világot. A mi dolgunk, hogy azok számára is elérhetővé tegyük, akiknek otthon ez nem biztosított. 

– Az ilyen mosolyszobák megpróbálnak ehhez hozzájárulni a felszereltségükkel. Ráadásul a gyerekek felügyelet mellett jól szocializálódnak, ismereteket szereznek, kapcsolatokat építenek. Ha kell, intézünk animátort, vagy szervezünk foglalkozásokat. Kicsik vagyunk, de nagy a szívünk – tette hozzá Ákos, aki külföldön dolgozik, saját bevételeiből is áldoz civil céljaik megvalósítására. Azt mesélte, ő nagyon jó nevelést kapott a szülői házban, Tótkomlóson. Cserediákként eljutott Amerikába is, majd pedagógusi diplomát szerzett, de a boldogulást nem a katedrán képzelte el. 

A civileknek a nagyszénási már a negyedik mosolyszobájuk.

– A világlátás, a nagy kontrasztok megtapasztalása ráébresztett arra, ha megtehetem, akkor valami kicsit hozzáteszek az ebben a világban rászorulóként élő gyerekekért. A barátaim, akikkel az alapítványban dolgozunk, szintén így gondolkodnak, ez visz előre bennünket. Valljuk mindannyian: mindig a fiataloké a jövő. És ha boldog a gyerekkor, az nem szül rossz felnőttet. 

Több programot is megvalósítottak

Az alapítvány szervez tanulmányi utakat is gyerekeknek. Jelen vannak sok helyen, ahol a fiatalok érdekeit szolgálhatják. A majd’ tíz év alatt rengeteg programot megvalósítottak a térségben (Nagyér, Mezőkovácsháza, Telekgerendás, Nagyszénás). Két tótkomlósi iskolában elindították a Játékos LogIQa nevű foglalkozást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában