Modern Városok Program

2022.07.05. 20:00

Elektromos buszoknak építenek telephelyet Békéscsabán

Elektromos buszok számára alakíthatnak ki telephelyet a Szarvasi úti felüljárónál, illetve átépíthetik, jelzőlámpássá tehetik a Szarvasi út és a Pataky László utca kereszteződését – erről, a tervezett csaknem 2 milliárd forintos beruházásról beszélt Paláncz György tanácsnok a Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján, majd lapunknak a helyszínen is.

Licska Balázs

Paláncz György tanácsnok beszélt a tervezett beruházás jelentőségéről is a Szarvasi út és a Pataky László utca kereszteződésében

Fotó: Für Henrik

Az elektromos buszok számára alkalmas telephelyet Békéscsabán a Szarvasi úton kifelé haladva a felüljáró után jobb oldalon helyeznék el, a vállalkozás és a vasúti sínek közötti területen – ismertette Paláncz György tanácsnok, önkormányzati képviselő, hozzátéve, hogy a beruházás a körzete határán valósulhatna meg.

Jelezte, hogy a projekt eredményeként tíz elektromos busz érkezhetne Békéscsabára, amelyekkel kiválthatnák a most közlekedő járgányok egy részét. Ráadásul egy napelemparkot is terveznek a környékben, így a telephelyen megújuló energiaforrással tölthetnék az elektromos buszokat, amely az üzemeltetést tekintve jelentős költségmegtakarítást eredményezne.

Hozzátette, hogy ez is a nagyszabású, a kormány által támogatott Modern Városok Program keretében megvalósuló, úgynevezett Smart Grid projektnek a része. Kiemelte, hogy az energetikai beruházás egyedülálló Magyarországon és mintaként szolgálhat más települések számára is.

Paláncz György tanácsnok beszélt arról is, hogy a telephely miatt szükséges átépíteni a Szarvasi út és a Pataky László utca kereszteződését. Bár nem történnek balesetek a helyszínen, azzal, hogy a csomópont jelzőlámpássá válik az elképzelések szerint, növelhetik a közlekedés biztonságát.

A tervezett beruházás részleteivel kapcsolatban dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője megerősítette: a telephelyet a Szarvasi úton kifelé haladva a felüljáró után jobb oldalon helyeznék el, az úgynevezett Szarvasi úti delta területen. 

A létesítmény kezdetben tíz elektromos busz fogadását, szervizelését látná el, azonban úgy építenék ki, hogy később bővíthető legyen akár több jármű kiszolgálására is. A szervizépületben egy kétállásos szervizt, irodákat és szociális helyiségeket, valamint raktárakat alakítanák ki. A szervizépület egy 21 méter fesztávolságú, 6 méter magas csarnok lenne; a mosóépületben pedig a csuklós járgányos is elférnek majd várhatóan: kefés berendezést telepítenek, vízforgatóval és -tisztítóval.

A Szarvasi út és a Pataky László utcák kereszteződésének átépítésekor a Pataky László utcát valamelyest elmozdítanák a felüljáró irányába, valamint a csomópontot – hogy megközelíthető legyen az elektromos buszok telephelye – szélesítenék, további kanyarodó sávokat alakítanák ki, illetve megerősítenék a burkolatot. Hogy a kereszteződésben folyamatos legyen a forgalom, jelzőlámpákat szerelnének fel.

Intelligens közlekedésvezérlési és valós idejű utastájékoztatási rendszert ugyancsak kiépítenének, amely azt jelenti, hogy okosítanának egyes buszmegállókat; valós idejű utastájékoztatási rendszer telepítenének buszmegállókba és buszokra; illetve ezzel kapcsolatban mobil applikációt ugyancsak terveznek.

Kétmilliárd forintot tesz ki a beruházás

Lefolytatták a beruházás kapcsán a feltételes közbeszerzési eljárást, és a városi közgyűlés ülésén döntöttek is a kivitelezőről: csaknem kétmilliárd forinttal a Galéria Invest Kft. és a Békés-Vill Kft. tette közösen az egyetlen érvényes ajánlatot. 

Hogy mit jelent a feltételes közbeszerzési eljárás, dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője ismertette: az így megkötött vállalkozási szerződés csak akkor lép hatályba, ha a fejlesztésre vonatkozó támogatói okiratot megkötik, ami egyébként folyamatban van.

Hangsúlyozta: a beruházás több tekintetben is számottevő. Egyrészt a Békéscsabán jelenleg működő buszállomány egy részét kiválthatják, új, környezetkímélő, modern utastájékoztató rendszerrel felszerelt járgányok érkezhetnek, illetve a buszmegállókban fejlett utastájékoztató rendszert építhetnek ki. Másrészt környezetvédelmi szempontból egy olyan fejlesztés valósulhatna meg, amely hozzájárulna a levegő tisztaságának védelméhez, ezzel az élhetőbb, egészségesebb város kialakításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában