Fenntartható fejlődés

2022.06.16. 13:55

Félmilliárd forintot fordítottak zöldítésre Szarvason

Befejeződött az 500 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével megvalósuló fejlesztés Szarvason, amely a fenntartható fejlődés érdekében valósult meg – tájékoztatta hírportálunkat Babák Mihály polgármester. A projekt több mint tíz helyszínt érintett a településen.

Vásári Erzsébet

Fotók: Für Henrik

– Zöldinfrastruktúra fejlesztése Szarvason a fenntartható fejlődés érdekében címmel valósult meg beruházás 500 millió forintos európai uniós támogatásból, amely több mint tíz helyszínt érintett a településen – tudtuk meg Babák Mihály polgármestertől. Hangsúlyozta, a projekt célja az volt, hogy a fejlesztések javítsák Szarvas általános környezeti állapotát, segítsék a város fenntartható fejlődési pályára állítását, hozzájáruljanak a TOP gazdaságfejlesztési céljaihoz, a település térségben betöltött központi szerepkörének erősítéséhez, valamint a lakosság megtartásához. 

A városvezető részletezte, a fő projekthelyszínen, az Erzsébet-ligetben a zöld felület fejlesztését célozták meg, amelynek kapcsán tájhonos fákat, cserjéket, a holtág partján pedig mocsárciprusokat ültettek, illetve borostyánt távolítottak el. Továbbá felújították a gyalogossétányokat, korszerűsítették a közvilágítást, a régi mulcsos futópálya helyett pedig egy új, rekortán burkolatú futópályát építettek 1150 méter hosszon, 2,2 méter szélességgel. A Ciprus-ligetben továbbá egy új gyalogoshidat is építettek. 

Rekortánborítású futópálya is készült a projekt során

Babák Mihálytól megtudtuk, az önkormányzati üdülő előtt a védett növényfajok élőhelyének rehabilitációja valósult meg. Az Erkel téren, a Szentesi út mellett, a fürdővel szemben, az Arborétum utca utáni területen, a Pepi-sétány mellett és a lakótelepeken – Jókai-, Béke-, Bajcsy- és Bethlen-lakótelep – pedig fejlesztették a meglévő zöld felületeket, ennek keretében fákat és cserjesorokat ültettek, illetve balesetveszélyes fákat vágtak ki. Hozzátette, a Szentesi út mellett továbbá közel 450 méter hosszú, új aszfaltburkolatos járdát építettek, valamint a járda alatt zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető csatornázást végeztek. Ezen túlmenően a Jókai és a Jókai–Vágóhíd-lakótelepek járdaburkolatait is felújították. 

A beruházás helyszíne volt még a Vásártér, ahol egy, az európai uniós szabványnak megfelelő, új játszótér épült, illetve az Állomás tér, ott pedig a közvilágítás javítása érdekében két napelemes kandelábert telepítettek. A polgármester kiemelte, utcabútorokat, padokat, szemeteseket és asztalokat is helyeztek el minden projekthelyszínen. 

A beruházás helyszíne volt a Vásártér is, ahol egy új játszótér is épült

Gazdaságélénkítő tevékenységként említette, szintén a zöldinfrastruktúra projekten belül a városi piac területén a piaccsarnoképület padlótemperálását a visszatérő termálvíz lehűtésével. Végül a helyi védettségű élőhelyként nyilvántartott Martinovics utcai záportározó tó és közvetlen környezetének rekonstrukciójára tért ki, amiben a nem kívánatos tájidegen fák és cserjék eltávolítása után új ligetes területet alakítottak ki. Felújították még a záportározó tó levezető csatornáját, a víz körül – tanösvény jelleggel – mulcsos sétányt alakítottak ki, valamint az ottani élővilágot bemutató tájékoztató táblákat helyeztek el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában