Összetartó közösség

2022.06.06. 07:33

Az Apponyi-földiek a tanyai életet idézték fel

A Kondoros és Kétsoprony között található tanyavilágban egykoron összetartó közösség élte mindennapjait. A gyermekek három tanyai iskolában, az Apponyi-földiben, az Erzsébet tériben és az Aradi útiban koptatták a padokat. Pünkösdvasárnap a hajdan itt élők, a valamikori kisdiákok találkoztak, hogy együtt elevenítsék fel a több évtizeddel ezelőtti emlékeiket.

Ny. L.

Beküldött fotók

A három iskola közül az egyetlen megmaradt, az Aradi úti épület a rendezvény alatt megtekinthető volt, és több mint félszázan fel is keresték. Az Apponyi-földi iskola helyén található emlékműnél tartott találkozón a Kondorosi Szlovák Klub és a Kondorosi Kertbarát Kör tagjai finom falatkákkal, pogácsával és kapusznyikával (káposztáslepénnyel) fogadták a vendégeket. A Széchenyi Lótenyésztési Egyesület tagjai lovaskocsizásra hívták a résztvevőket.

Ribárszki Péter

Ribárszki Péter kondorosi és Völgyi Sándor kétsopronyi polgármesterek köszöntője után az Apponyi-földi gyökereire máig büszke Varga András, Várda polgármestere is üdvözölte a jelenlévőket. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte az egykori tanyasi iskolák és az olvasókörök közösségépítő erejét, és a kultúra továbbadásában betöltött szerepét. A néhai pedagógusok, a Rucz házaspár gyermeke, Rucz Aranka és Oláh Péterné Jantyik Erzsébet is felidézte a szülőföldhöz fűződő emlékeit, Vári Tiborné nyugdíjas tanító pedig „osztályfőnöki órát" tartott az egykori tanítványoknak.

Völgyi Sándor

A felajánlásokból készült babgulyás és rétes elfogyasztása után méltó és megható szertartás keretében az szintén innen elszármazott Lázárné Skorka Katalin, valamint Tuska Tibor evangélikus lelkészek és Arany Gábor katolikus plébániai kormányzó megáldották és megszentelték az emlékhelyet, és az egykori iskola helyén ültetett facsoportot. A régi térképekből, fotókból rendezett kiállítás talán legkedveltebb darabja az a térkép volt, amelyre a megjelentek az egykori lakóhelyükre a nevükkel és tanyaszámukkal ellátott zászlókat tűzhettek ki. A sikeres program után a résztvevők biztatására a szervezők elkezdik majd a következő találkozót tervezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában