KMNP

2022.05.17. 17:00

Az őszirózsásokban javában rajzanak a bélmegyeri zsákosmolyok

A Körös-Maros Nemzeti Park területén él egy aprócska, alig öt milliméteres élőlény, amely mégis különleges értékkel bír. Ez a bélmegyeri zsákosmoly, amelynek rajzása éppen a napokban kezdődött meg.

Beol.hu

/Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park oldala/Boldog Gusztáv László/

A zsákosmolyoknak ez a faja Európában csak két helyszínen él: a Körös-Maros Nemzeti Parkban és tőlünk kétezer kilométerrel keletebbre, a kontinens legkeletibb csücskében. Bélmegyer térségében 2005-ben azonosították a fajt, amely az élőhely alapján, magyar elnevezésként a bélmegyeri zsákosmoly nevet kapta. Később, a kutatások eredményeként Szabadkígyós térségében is előkerült.

A zsákosmoly az európai lepkék leggazdagabb nemzetsége, ezernél is több faja ismert a világon. Ezek közül hazánkban is mintegy kétszáz megtalálható. Lárváik növényekből kis zsákokat építenek maguk köré, így közlekednek a tápnövényükön, innen kapták a nevüket is – írja a kmnp.hu.

/Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park oldala/Boldog Gusztáv László/

A bélmegyeri zsákosmoly (fajtársaihoz hasonlóan) táplálékspecialista. Tápnövényül a réti és az aranyfürt őszirózsák szolgálnak számára. A faj kifejlett egyedei ezekben a napokban éppen rajzanak, azaz most rakják le petéiket. Mintegy két hétig repdesnek, utána elpusztulnak, petéik pedig megindulnak a lárvafejlődés útján.

A zsákban mozgó kis lárvák feltételezhetően az őszirózsák magas kóróin tudnak túlélni. Éppen ezért fontos, hogy maradjanak olyan őszirózsás foltok, ahol sem kaszálás, sem legeltetés nem történik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában