Galériával

2022.05.07. 17:20

A természet volt középpontban a dévaványai fesztiválon

Két év kihagyás után immár ötödik alkalommal tartottak Túzokfesztivált a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. Az eseményt ezúttal is a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Dévaványa önkormányzata hívta életre. Középpontjában a túzok és a természeti környezetünk volt.

V. E.

/Fotó: Bencsik Ádám/

Szép vagy alföld, legalább nekem szép! – fogalmazott Petőfi Sándor 178 évvel ezelőtt, és ezen gondolat mentén álmodta meg egykor, illetve rendezte meg szombaton Dévaványán az V. Túzokfesztivált is a Körös-Maros Nemzeti Park és a helyi önkormányzat. Az esemény megnyitóján kiderült, a rendezvényt két év, koronavírus miatti kényszerszünet után hívták újra életre. Célja, hogy a költő által leírt szépséget, az Alföld és a puszta hangulatát ma is érezzük, értékeit pedig továbbra is védjük.

Valánszki Róbert polgármester köszöntőjében elhangzott, öröm számára látni, hogy igen nagy számú érdeklődő gyűlt össze a fesztiválon, és nem csupán a dévaványai lakosság köréből érkeztek a látogatóközpontba. 

Hozzátette, számos érdekességgel lehetett találkozni az idei eseményen is, ami a gyermekes családoknak egész napos kikapcsolódást jelentett, de a gasztronómia kedvelőire is gondoltak például a bivalypörkölttel és burgerrel. Hangsúlyozta, a nemzeti park nem csak a rendezvény kapcsán, hanem a hétköznapokban is igen komoly munkát folytat, amely kiterjed többek között a génmegőrzésre, a természetvédelemre és a környezetvédelemre.

 

Dr. Tirják László a nemzeti park igazgatója elmondta, jó érzés volt számukra két év kihagyás után újra Túzokfesztivált szervezni. Az eseményen pedig most sem maradhattak el a különleges programok, hiszen a meghirdetett lehetőségek között egyaránt volt felnőtteknek és gyermekeknek szóló, turista, természetkedvelő és tudományos foglalkozás is. 

Elmondta, a szerencsésebbek még vadon élő túzokot is láthattak a környéken, amik felbukkanásának kedvezett a felhős, de szélcsendes időjárás. Kiemelte továbbá az év többi részében elzárt túzokvédelmi állomás és a tojáskeltető meglátogatásának lehetőségét, valamint a három hektáros bemutatókertjük, és ott található túzokkakasok, illetve a bivalylegelő és az ottani megfigyelő torony megtekintését. 

Végül elárulta, az idei szinkronszámláláskor közel 600 túzokot jegyeztek munkatársai, ami rendkívül biztató szám, hiszen egy immár stabil állományról árulkodik Dévaványa térségében. Majd felhívta a figyelmet a látogatóközpont felett is repkedő füsti fecskékre, amelynek állománya sajnos évről-évre csökken, és a fészkelőhelyek beszűkülése miatt is különlegességnek számít jelenlétük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában