Galériával

2022.04.11. 19:59

Versekkel ünnepelték a magyar költészet napját Békés megyében

Több településen, így Békéscsabán és Gyulán is megünnepelték hétfőn a magyar költészet napját.

L. B.

Fekete Péter államtitkár is szavalt a színházi programon/Fotó: Bencsik Ádám/

Békéscsabán József Attila Lencsési úti szobrához szervezett megemlékezést – a több évtizedes hagyományoknak megfelelően, többek között arra is felhívva a figyelmet, hogy a lakótelepet az 1905. április 11-én született Kossuth-díjas költőről nevezték el hivatalosan – a Lencsési Közösségi Ház. Takács Péter intézményvezető kiemelte, a magyarok neves költőket adtak a nemzetközi irodalomnak is, példaként említette Petőfi Sándort és József Attilát.

A több tucatnyi érdeklődő előtt zajlott programot annak fényében állították össze, hogy a mostani és a következő év is Petőfi emlékév, ezért az eseményen elhangzottak versek Petőfi Sándortól és József Attilától egyaránt, a közösségi ház nyugdíjas klubjának és természetjáró körének tagjainak tolmácsolásában. A műsorban közreműködött a Kemény gitárklub, megzenésített költeményeket előadva, elsőként a Kertész leszek című csendült fel. 

Zárásként pedig megkoszorúzták József Attila 1985-ben felavatott szobrát, amelynek kezébe több szál sárga virágot ugyancsak elhelyeztek. 

A Békéscsabai Jókai Színház is megemlékezett a magyar költészet napjáról hétfőn este a Művész Kávéházban. A rímektől hangos esten a helyi színművészek és a színitanház növendékei mellett közéleti személyiségek, többek között Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, illetve Szarvas Péter polgármester is elszavalták kedvenc soraikat.

Gyulán együtt szavaltak a helyi óvodások hétfőn délelőtt, a magyar költészet napján a József Attila szobornál – tájékoztatott Facebook oldalán dr. Görgényi Ernő. A polgármester kiemelte, Gyulán, a kultúra magyar városában a gyermekek már egészen fiatal korukban elkezdenek kötődni kultúránkhoz, köszönhetően az óvodapedagógusok munkájának, így a magyar kultúra napját is évek óta közösen ünnepelik.

Az eseményen a megemlékezés koszorúját dr. Görgényi Ernő polgármester és Kónya István alpolgármester, Dézsi János, a városi könyvtár igazgatója, valamint Makráné Gombkötő Zita, Gyula Város Egyesített Óvodájának intézményvezetője helyezte le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában