Tárgyalás

2022.04.27. 17:27

Tizennégy év után küldhetik rács mögé a medgyesi rablás gyanúsítottját

Több mint félmillió forintot zsákmányolt társával az a most 46 éves győrújbaráti férfi 14 éve, 2008 nyarán Medgyesegyházán az ügyészség szerint, aki szerdán állt rablás miatt a Battonyai Járásbíróság elé. A vádlott nem ismerte el bűnösségét, és azt is mondta, szerinte elévült a bűncselekmény.

Licska Balázs

Fotó: Shutterstock illusztráció

Elévült a bűncselekmény, és ez megszünteti az elkövető büntethetőségét – ezzel érvelt a Battonyai Járásbíróságon szerdán tartott előkészítő ülésen mind a vádlott, mind a védelem. A vádhatóság szerint ugyanakkor voltak olyan eljárási cselekmények a nyomozás során, amelyek megszakították az elévülést, tehát a tettes felelősségre vonható. A bíró is azt mondta: nincs akadálya annak, hogy az ügyben előkészítő ülést tartsanak.

Az ügyészség szerint a vádlott és testvére 2008 nyarán hallott arról egy ismeretlentől, hogy egy medgyesegyházi irodában több millió forintnyi készpénzt tartanak, meg is mutatta, hogy az hol található, és elmondta, hogy az épületen belül merre kell menni. Megállapodtak abban, hogy ha sikerül a rablás, akkor a tippadó is kap a zsákmányból.

A vádlott aztán 2008. augusztus 15-én – ismeretlen társával – megjelent az irodában: parókát, álbajuszt, rendőrségi gyakorló egyenruhára hasonlító sötét ruhát, baseball sapkát és gumikesztyűt viseltek. Az irodában lévő nőnek, a sértettnek a vádlott társa, miközben egy fegyvernek látszó tárgyat tartott a kezében, mondta, hogy „Ez rablás!”, és kérte a pénzt. 

A nő jelezte, hogy a pénz egy másik helyiségben, egy páncélszekrényben található. A társ a fegyverszerű tárgyat a nő arcához nyomta, és maga előtt tolva, lökdösve a széfhez vezette. Ott a sértett kinyitotta a páncélszekrényt, a vádlott pedig egy táskába pakolta a csaknem 570 ezer forintot. A nő kezeit aztán a vádlott megkötözte, és bezárták a mosdóba. Ezt követően autóval elhajtottak a helyszínről.

Az ügyészségen társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablás miatt emeltek vádat a most 46 éves győrújbaráti férfi ellen. Azt indítványozták, hogy ítéljék 3 év végrehajtandó szabadságvesztésre, adjanak neki 2 millió forintnyi pénzbüntetést, kobozzanak el tőle több mint 500 ezer forintot, illetve fizettessék meg vele a felmerült bűnügyi költséget, amely immár több mint 5,6 millió forintot tesz ki – amennyiben a vádlott beismeri bűnösségét.

Ez azonban nem történt meg. A vádlott csak annyit mondott szűkszavúan, hogy nem ismeri el bűnösségét. Ezért az előkészítő ülésen nem született ítélet az ügyben, tárgyalást tűzött ki a Battonyai Járásbíróság. A következő alkalommal több tanút is meghallgatnak az ügyben, például a 46 éves győrújbaráti férfi egyik rokonát, aki állítása szerint rendelkezik információval arról, hogy ki volt a valódi elkövető, és csak azért nem hallgat tovább, mert a vádlott ellen vádat emeltek.

DNS minta buktathatta le

A rendőrség korábbi közlése szerint a Békés megyei nyomozók az elmúlt években többször is újra elemezték a 14 évvel ezelőtti erőszakos bűncselekmény helyszínén rögzített nyomokat, az összegyűjtött adatokat és információkat, és értékelték a bizonyítékokat.

Az ügyészségen azt ismertették, hogy az elkövető azonosítását a szakértői módszerek fejlődése tette lehetővé, a helyszínen hagyott DNS minta fontos alapul szolgált.

Ezért lehet az, hogy az ügyész, amikor sorolta, hogy milyen bizonyítékok vannak a vádlott bűnösségére, több szakértői véleményt is említett. Az egyik következő tárgyaláson egyébként tanúként hallgatnák meg az egyik, ügyben dolgozó genetikus szakértőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában