Tavaszi munkálatok

2022.04.04. 19:35

Sokrétűen élnek a közmunkaprogrammal Pusztaföldváron

Az aktuális tavaszi munkákat végezték a közmunkaprogramban dolgozók, amikor a településre, Pusztaföldvárra érkeztünk. Sonkolyos Szabolcs polgármester kérésünkre számvetést készített, mi minden valósult meg a 2021. év Start közmunkaprogram maradványösszegéből.

Cs. I.

A tavaszi munkák is javában zajlanak már a dél-békési település közterületein /A szerző felvétele/

Két programelem kapcsán elmondta, a mezőgazdaságiban megvettek 240 sertést a kapott támogatási összegből, majd 2021-ben az értékesítés is megtörtént, melyből 13 millió 460 ezer forint bevételük származott. – Ezt csekély mértékben a zöldségtermesztést is kiegészítette. A programelem másik összetevője nálunk a szántóföldi gazdálkodás volt 32 hektáron. Árpát, búzát, kukoricát vetettünk a jószág takarmányozására. A napraforgónkat pedig teljes mértékben értékesítettük, ezzel 12,8 millió forint bevétel teljesült.

 A mezőgazdasági program bevétele hozzávetőlegesen 20,5 millió forint volt tavaly.

 

Maradványösszegéből, a szükséges dologi kiadások finanszírozása után, a szociális program keretében előirányzott útfejlesztéseket finanszíroztuk – sorolta a polgármester. A földváriak szociális programjának két fő irányvonala volt 2021-ben: a temetőben lévő földes utak szórt kővel történő feltöltése 1,2 kilométer hosszan, a másik a Kossuth, Ady és Jókai utca közötti szakasz feltöltése 500 méteren, szintén szórt kővel. Erre a célra 567,58 tonna mennyiséget használtak fel, amiből 517 tonnát a Belügyminisztériumtól kapott támogatás fedezett. A fennmaradó összeget pedig a Start közmunkaprogram során megtermelt maradványösszegből finanszírozta az önkormányzat.

Megtörtént a Hunyadi utcán lévő depóban elhelyezett építési törmelék deponálása is. Ezt az átválogatott kőmennyiséget szintén felhasználják a földes utak feltöltésére. Idén egy újabb programelemmel indult el Pusztaföldváron a Start közmunkaprogram, a helyi sajátossággal. Ennek a keretében a temetőben egy filagóriát szeretnének felépíteni. – Az a cél, hogy a nyári időszakban szabadtéri ravatalozásra is legyen mód.

 Valamint 16 padot, 15 fából készült szeméttárolót is elhelyezünk a temetőben a kővel felszórt utak mentén, a filagória mellett és a településen – számolt be idei munkáikról Sonkolyos Szabolcs.

A másik két programelemet az eddigiekhez hasonlóan folytatják: sertéstartással, a termőföldek megművelésével, szántóföldi növények termesztésével. A szociális programban pedig a Dózsa utca 1 kilométeres szakaszán járdaépítést terveznek. Ennek anyagköltségét a Magyar Falu Programban pályázták meg. A Széchenyi utca 720 méteres szakaszát, ami gyakorlatilag az utca teljes hosszát jelenti, felszórják zúzott kővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában