Gyilkossági tárgyalás

2022.04.20. 17:32

Ötvenszer szúrta meg édesanyját a csorvási férfi

Megkezdődött és a perbeszédekig jutott annak a férfinak a tárgyalása szerdán, a Gyulai Törvényszéken, aki 2020. júliusában csorvási otthonukban előbb bántalmazta, majd egy disznóvágáskor használt késsel negyvenkilencszer megszúrta édesanyját, aki belehalt sérüléseibe. A férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség.

Papp Gábor, [email protected]

A vádirat szerint az akkor negyvenkét éves férfi az édesanyjával élt, aki ragaszkodott és gondoskodott a fiáról, de ki is sajátította, és teljesen irányítása alá vonta fiát. A vádlott szeretett volna már elköltözni az édesanyjától, önálló életre vágyott, azonban a nő ezt nem engedte. A sértetti ellenállás miatt a vádlottban az érzelmi feszültség folyamatosan fokozódott.

Dr. Rozgonyi-Szabó Éva főügyészségi ügyész a vádirat ismertetésekor elmondta, 2020. július 16-án reggel az édesanya a számítógép előtt ült, amikor a vádlott elkérte tőle orosházi lakásaik albérlőinek a telefonszámát. Az asszony szóvá tette a fiának, hogy „miért nem tud várni?”, majd miközben felírta egy cetlire a telefonszámokat, a vádlott által flegmának ítélt megjegyzéseket tett.

A férfi ezen feldühödött, és körülbelül tízszer megütötte a sértettet, aki az ütések hatására a földre esett. A vádlott ezt követően magához vett a konyhából egy disznóvágáskor használatos kést, majd visszatért a szobába, és több alkalommal megszúrta a sértettet. A nő a bántalmazás következtében meghalt.

A vádlott a holttestet az udvaron ásott gödörbe temette. Ezt követően megreggelizett, majd arra az álláspontra jutott, hogy úgysem tudja megúszni. Számlájáról felvette a pénzét, magához vette az otthon tartott készpénzüket és ékszereket, valamint a házuk kulcsait, és elment testvére otthonába, Orosházára. Testvére éppen dolgozott, így annak feleségének, a sógornőjének adta át az említett értékeket, és vele közölte saját levelét felolvasva, hogy mi történt. Ezután elment a rendőrségre, és beismerő vallomást tett.

A szerdán reggel kezdődött előkészítő tárgyaláson a férfi mindenben a vádirattal egyezően beismerte tettét, de nem kívánt vallomást tenni, és kérdésekre sem válaszolt.

Dr. Borombós Anita bíró ezek után tárgyalást rendelt el az ügyben, amelyen a férfi korábbi, illetve a tanúk ugyancsak rendőrségen tett vallomását ismertette a bírónő, illetve az igazságügyi szakértők szakvéleményét is felolvasta. Mindezek alapján kirajzolódott, hogy a férfi és az édesanyja – néhány év megszakítással, amíg a nő Ausztriában dolgozott – egy helyen éltek.

A vádlott nehezen barátkozó, magába forduló személyiség, soha nem volt barátnője, és ezzel párhuzamosan függött édesanyjától. Valamennyi tanú cáfolta ugyanakkor a róluk szóló, a településen is elterjedt rosszindulatú pletykákat. Azt ellenben többen is elmondták, hogy anya néha arrogánsabban szólt a férfihoz, bár ennek ellenére soha nem tapasztaltak vitát köztük, a férfi elfogadta édesanyjának ezt a stílusát. 2020-ban a konfliktust az okozta, hogy a vádlott szeretett volna önállóbbá válni, társat találni, a nő azonban attól félve, hogy fiát kihasználják, és a pénzét elveszik majd, nem helyeselte ezt a dolgot.

 

Valószínűleg a függőség, az abból való kitörés vágya és az annak sikertelenségéből fakadó feszültség együttesen okozta a tragédiát. A férfi a beszámítást közepes fokon korlátozó súlyos személyiségzavarban szenved, így követte el az emberölést is.

Elborult az agya a tragédia napján

Perbeszédében dr. Rozgonyi-Szabó Éva elmondta, az egészségügyi problémákkal és a párkapcsolat hiányával is küzdő férfi függött az édesanyjától, de teljesen jogosan fogalmazódott meg benne az önállósodás igénye. Miután ez nem sikerült, ahogy a vádlott megfogalmazta, „elborult elmeállapota teljes csődöt hozott magával” a tragédia napján. Az ügyészség középmérték körüli börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottra.  

Dr. Magyari János kirendelt védő a vádlott súlyos személyiségzavarára, a férfinak az édesanyjával fennállt súlyosan terhelt kapcsolatára és beismerő vallomására hívta fel a figyelmet.

Az utolsó szó jogán a férfi elmondta, nagyon megbánta, amit tett, mindenkitől családjától, ismerőseitől, elhunyt édesanyjától is bocsánatot kért. Ítélet jövő héten várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában