Békéscsaba

2022.04.28. 10:48

Kávézásból született a nagyi anyák napi pogácsája

Egy közös kávézás vezetett a nagyi sajtos pogácsájának, és számos más finomságnak az elkészítéséig. Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács kávékortyolgatás közben beszélgetett Zuh Andreával, a Békéscsabai Szakképzési Centrum gazdasági ügyintézőjével az intézményben. Andrea fotókat mutatott nagymamája, a Sarkadon élő, 83 éves Juliska néni somlói galuskájáról. Innen már egyenes volt az út a további konyhai készítményekig.

– Tizennégy éves ikerfiaim, Alex és Bence rajonganak dédnagymamájuk finomságaiért, az almáslepénytől a sajtos pogácsáig – hangsúlyozta Andrea. – Utóbbit anyák napjára mindig elkészítjük.

Mivel Prohászka Béla vezeti a Nemzeti Művelődési Intézet A szakkör gasztrorészét, meghívta Andreát, hogy közösen készítsék el a nagymama sajtos pogácsáját. Megszületett, jobban mondva kisült a pogácsa, ajánljuk mindenkinek.

Anyák napi sajtos pogácsa

Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 12,5 dkg margarin, 10 dkg zsír, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 25 gr élesztő, 0,75 dl tej, 175 ml joghurt, 17 dkg reszelt sajt (10 dkg a tésztába, a többi a tetejére), 2 tojássárgája, egy egész tojás a kenéshez.

Elkészítése: Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzákeverjük a sót és a cukrot. Hozzátesszük a margarint és a zsírt, jól összemorzsoljuk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a két tojássárgáját, a reszelt sajtot és annyi joghurttal összegyúrjuk, amennyit felvesz a tészta. (A lényeg, hogy ne legyen ragacsos.) A tetejét belisztezzük, és letakarva fél órán keresztül meleg helyen kelesztjük. Amikor a tészta szépen feljött, kinyújtjuk egy cm vastagságúra, majd félbe-, és még egyszer félbehajtjuk. Ezt a műveletsort négyszer megismételjük. Ezután kiszaggatjuk, tojással lekenjük, és a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal. (A teteje szaggatás előtt berácsozható, így amikor sül a tészta, szépen szétnyílik a teteje.) 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Séftipp: füstölt sajttal és medvehagymával is elkészíthető.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában