Észt hetek

2022.04.13. 11:28

Előadásokkal, kiállításokkal népszerűsítik az északi országokat Békésben

Sűrű heteket tudhat maga mögött a Békéscsabai Magyar – Finn Baráti Kör, melynek tagjai idén is pályaorientációs előadásokkal, kiállításokkal és találkozókkal igyekeznek közelebb hozni az északi országok csodálatos világát a csabaiakhoz.

Vágvölgyi Nóra

Pályaorientációs előadáson mutatta be Lupták Zoltán a diákoknak az északi országokat /Fotó: BMH/

– Egy magas hölgy állt 1981-ben a békéscsabai tanácsháza udvarán, németül, angolul és finnül beszélt, kézzel-lábbal mutogatta el, hogy a város elöljáróival szeretne találkozni. Egy németül beszélő vezető tolmácsolásával pedig kiderült: Marja Leena Lukkari egy erdélyi kirándulásról érkezett Békéscsabára, és még az utazás előtt nézte ki a várost, hogy jó lenne Mikkeli testvértelepülésének. 

 

Finnországban akkor már jó ideje működött a Finn-Magyar Baráti Társaság a rokonság kapcsán, de a Viharsarokban nem volt kapcsolatuk. 

 

A városvezetés örömmel fogadta a kezdeményezést, majd 1982. december 3-án megalakult Békéscsabán a Magyar-Finn Baráti Kör, melynek elsődleges célja a finn és a magyar nép közötti barátság ápolása, egymás hagyományainak, kultúrájának megismerése, megismertetése – olvasható a baráti kör közösségi oldalán.

 

Azóta rendszeresen tartanak találkozókat, előadásokat, hogy közelebb hozzák az északi kultúrát, történelmet, hagyományokat a csabaiakhoz. Lupták Zoltán, a Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör elnöke, aki korábban Finnországban, Dániában és Észtországban is dolgozott diplomataként, hírportálunknak elmondta, igyekszik minél több középiskolába eljutni és bemutatni a fiataloknak milyen lehetőségeket tartogat számukra az északi régió.

 

– Legutóbb a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium 9. évfolyam nyelvi előkészítős osztályában és a 11.-es informatika és turisztika szakos diákjainál jártam, akikkel főként a Finnországról beszélgettünk, a finn sikerekről, az ottani oktatásról és a továbbtanulási lehetőségekről meséltem nekik. Ugyanis Finnországban több angol nyelvű program is várja a középiskolában végzett fiatalokat – osztotta meg velünk a Magyar-Finn Baráti Kör elnöke. Egyúttal elárulta, a rendhagyó pályaorientációs előadás alatt többen is érdeklődtek a külföldi továbbtanulási lehetőségek felől.

 

– Finn- és Észtország is élen jár a digitalizáció terén, erről is sokat kérdeztek a fiatalok. Úgy veszem észre, hogy egyre több diák nyit észak felé. A baráti kör tagjai pedig sokat segíthetnek nekik, akár a tervezéskor, akár a kintlét során. 

 

Ha igény van rá, mi is összehozzuk őket a kint élő magyarokkal, közösségekkel. Például van egy magyar posztgraduális képzésen résztvevő hallgató, Tuba Orsolya, aki örömmel segít a diákoknak a kezdeti időszakban. Emellett mi is el tudjuk látni őket gyakorlati ismeretekkel, például milyen iratokat vigyenek magukkal, hogyan működnek a nemzetközi átutalások, milyen íratlan észak-európai szokások, szabályok vannak – sorolta az egykori diplomata, aki korábbi munkájáról is mesélt a diákoknak.

 

– Volt diplomataként a saját tapasztalataimat is megosztottam a tanulókkal. Elmondtam nekik, hogy Tallinnban ügyvivő voltam, Helsinkiben az észt ügyeket felügyeltem, előtte pedig Dániában dolgoztam négy évet. 

 

Beszéltem a protokollról, a tárgyalási technikákról, hogyan működik a külképviselet, mit érdemes tanulni, ha vonzza őket ez a hivatás. Így az én példámon keresztül láthatták, hogy ez a pálya is elérhető annak, akit érdekelnek a világ eseményei, a nyelvek és szeret utazni – fogalmazott az elnök.

 

Észt fotók színesítik a könyvtárat

 

A Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör is csatlakozott az idei országos Észt hét rendezvénysorozathoz, melynek egyik fontos állomása volt Kai Tiislär nemrégiben bemutatott természetfotó kiállítása. A megnyitón dr. Bereczki András, az ELTE Finnugor Tanszék vezetője, Észtország tiszteletbeli főkonzulja, valamint Lupták Zoltán, a Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör elnöke köszöntötte a résztvevőket. Majd az online térben Kai Tiislär is bekapcsolódott egy rövid beszélgetésre. Ezután dr. Bereczki András tartott előadást Észtország és Finnország elmúlt 100 évéről az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában