Háború

2022.03.09. 17:28

Tótkomlóson lelt menedéket a rakétatámadások elől elmenekült két család

A tótkomlósi evangélikus szeretetszolgálat a napokban két alkalommal is szállított adományokat az ukrán határhoz. Élelem, matracok, hasznos, a mindennapi szükségletekhez valók voltak a furgonjaikban. Kedden éjjel pedig Odesszából érkezett menekülteket fogadtak, valamint újabb érkezőkre is számítanak. A példás összefogás során sokan megmozdultak, hogy az öt felnőtt és a hét fiatal kipihenhesse magát, hiszen három napon át voltak úton, menekülve otthonaikból.

Csete Ilona

„Ma este segíthettünk, Istennek hála. Egy 12 tagú Odesszából menekült családnak tudtunk menedéket nyújtani. Most is kiderült, milyen óriási kincs az evangélikus hálózatosságunk. A szlovákiai eperjesi püspöki hivatalon keresztül, Mihoč püspök emberei riasztottak minket, hogy itt van egy nagy család a határon, segítsünk nekik. Egy baptista család érkezett hozzánk, komlósi evangélikusokhoz. Köszönöm a későn riasztott kollégáim segítségét, a felébresztett pék friss kenyerét” – olvastuk Szpisák Attila evangélikus lelkész késő esti bejegyzését a közösségi felületen.

– Kétszer voltunk a határnál segítő szándékkal, de mára bebizonyosodott, itthon is van dolgunk – reagált a mozgalmas mindennapjaik történéseire a lelkész. Szerdán a két odesszai család két kicsi gyermekét elvitték orvoshoz, autóikat pedig épp ottjártunkkor szervizeltették.

– Korábban egy ausztriai szálláshelyről jutottunk jó állapotú matracokhoz. Kétszázat hozhattunk el, így fekhelyeink is vannak. Megnyugtattuk az Odesszából érkezőket, maradhatnak nálunk. Már tudunk újabb családokról. Hamarosan a Kisinyovból érkezők, nyolc felnőtt és hét gyermek fogadására készülünk – tette hozzá Szpisák Attila.

Szpisák Attila: ma este segíthettünk, Istennek hála /Fotók: Bencsik Ádám/

Az odesszai otthonukat hátrahagyó nagymama, Nagyezsda – ő vigyázott a kicsikre, míg a szülők vásárolni mentek Komlóson – elmesélte, a városuk élhető, de ahol az ő otthonuk van, azt a részt egy katonai létesítmény közelsége miatt rakétatámadások érhetik. Ezért jobbnak látták indulni. Gyorsan kellett dönteniük. Vejét nagycsaládos férfiként engedték át a határon. Vele együtt az édesanya, hétéves lányuk és az iker kislányok az 1100 kilométer hosszú utat három napi autózással tették meg. A 19 éves fiúnak maradnia kellett szülőhelyén. Aggódással teli e két család élete is ezekben a napokban.

– Nagyon hálásak vagyunk, hogy itt befogadtak bennünket, azért, hogy meleget adtak nekünk – mondta a legkisebbeket ringatva a nagymama, miközben a komlósi evangélikusok nagyterméből harmónium hangja szólt. A másik menekülő család egyik fiatal tagja játszott a hangszeren. 

A családokat várják Szlovákiában, az ottani evangélikus egyház menedékházába befogadják őket, vagy ha szeretnék, családoknál lakhatnak. Baptistákról van szó, a fiatalokat egy aktív közösség is fogadja Németországban. Tervük szerint az idősebbek a szlovákiai lehetőséget választják, a fiatalok  Németországba mennének.

Egymásba kapaszkodnak a bajban

 

– Hihetetlen erőforrást jelent számunkra ez a kapcsolati háló, amivel rendelkezünk. Ilyenkor óriási segítség ez, hiszen gyorsan tudunk reagálni az eseményekre, összefogással segítjük egymást – hangsúlyozta a lelkész. Ezt az összekapaszkodást, a hit erejét látja, érzi a most náluk megpihenőkön is. Bibliával a kezükben kezdték a napot, bizakodnak, hogy sorsuk, életük jóra fordul. Szpisák Attila azt is elmondta, gyűjtőpontként is működnek, ennek hála, az adományokban volt pelenka, cumisüveg, amelyek most a lehető legjobb helyre kerültek. Az evangélikusok mesterségek házába vásároltak mosó- és szárítógépeket azért, hogy befogadó tevékenységüket folytathassák, ha újabb háború elől menekülők érkeznének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában