Beruházás

2022.03.24. 17:20

Rövidesen csobbanhatnak a nebulók a sarkadi tanuszodában

A kivitelezés készültségi foka meghaladta a 80 százalékot, tehát a végéhez közeledik a tanuszoda építése, amely a tervek szerint nyáron nyithat – jelentették be Sarkadon csütörtökön.

L. B.

A tanuszodát dr. Kovács József és dr. Mokán István a kivitelező cég, a békéscsabai Galéria Invest Kft. ügyvezetőjével, Szabó Tamással járta be csütörtökön. Fotó: Lehoczki Péter

Legyen minden járásban tanuszoda, erről döntött korábban a kormány a mindennapos testnevelés bevezetése mellett – emlékeztetett a sajtótájékoztatón dr. Kovács József országgyűlési képviselő, kiemelve, a biztonsághoz hozzátartozik az úszástudás.


Úgy véli, a tanuszoda építése remekül illeszkedik a sarkadi fejlesztések sorába. Hangsúlyozta, az elmúlt években 10-12 milliárd forint érkezett a városba. Ismertette, hogy sportcsarnok épült a Kossuth utcai általános iskolához, rengeteg középület megújult, most pedig rendbe teszik Gyula és Sarkad közötti utat. A több mint egymilliárd forintból épülő tanuszodát hiánypótló beruházásnak nevezte. Elmondta: az önkormányzat ingyenesen az állam tulajdonába adta a területet a városközpontban, tehát a város és a kormány együttműködésében valósul meg a fejlesztés.


– Öt éve született egy kormányhatározat, miszerint Sarkadon tanuszoda létesül – folytatta dr. Mokán István polgármester. Az önkormányzat az állam tulajdonába adta az Anti úton a volt MSE-pálya 4670 négyzetméteres területét. Ezt követően zajlott az előkészítő munka, majd 2020 végén újabb mérföldkőhöz érkezett a beruházás, biztosította a kormány a megvalósításhoz szükséges 1 milliárd 40 millió forintot. A munkálatok előző év elején rajtoltak, és heteken belül kezdődhet a műszaki átadás-átvétel és a használatbavételi eljárás, így nyáron, júliusban vagy augusztusban nyithat a létesítmény.

Szabó Tamás, dr. Kovács József, dr. Mokán István /Fotó: Lehoczky Péter/


Az 1300 négyzetméteres épület főbejáratánál lesz egy aula. Oldalt kapnak helyet a női és a férfi szociális blokkok, amelyeken át megközelíthető az úszótér. Abban lesz egy 6x10 méteres, 0,8 méter mély tanmedence, valamint egy 15x25 méteres, 1,9 méter mély úszómedence. A létesítmény környezetében parkolókat, közlekedési felületeket alakítanak ki, rendezik a zöldfelületet. Kiemelte: nem csak az építés időszakában ad munkát a tanuszoda, kilenc végleges munkahelyet is teremtenek, a létesítményt pedig a Nemzeti Sportközpontok üzemelteti majd.


– A tanuszoda a gyermekek egészséges, mozgásban gazdag életmódra nevelése, az úszás oktatása miatt fontos – folytatta dr. Mokán István polgármester, hozzáfűzve, tanítási időszakon kívül bárki igénybe veheti majd a szolgáltatásokat.


Elmondta: az önkormányzat komoly fejlesztéseket tervez a környékben. Felújítanák a Gyulai úti vendégházat, amit összekötnének a tanuszodával, valamint szaunaparkkal egészítenék ki a szolgáltatásokat, továbbá strandröplabda-pályát ugyancsak kialakítanának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában