Világnap

2022.03.24. 11:59

Nemzetközi víztudományi konferenciát tartottak Szarvason

Immár ötödik alkalommal rendezett nemzetközi víztudományi konferenciát a MATE Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontja, valamint az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutatóközpontja kedden és szerdán Szarvason, a Víz Világnapjához kapcsolódóan – adta hírül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

V. E.

Fotó: Balázs Gusztáv

A konferenciát Dr. Posta Katalin, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese nyitotta meg. Elmondta, hogy az Egyetem vezető szerepet tölt be hazánkban és Európában a víztudományi kutatásokban. Intézményük a konferencia által érintett minden területen képes elősegíteni a hatékony vízhasználatot, és a klímaváltozás okozta szélsőségek ellenére is sokféle segítséget kínálnak, közel azonos termésátlagot produkáló fajták, hibridek előállításával, illetve a talaj vízmegtartó-képességét, a növények vízfelvételét fokozó mikrobiális megoldásokig.

Dr. Posta Katalin

Dr. Futó Zoltántól, a Környezettudományi Intézet Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének vezetőjétől megtudtuk, hogy 4 kontinens 27 országának kutatói osztották meg ismereteiket multidiszciplináris megközelítéssel a vízről személyesen vagy online módon, továbbá a poszterbemutatón. Így a már hagyományos rendezvény – a régió vízgazdálkodásában kiemelkedő szerepet betöltő Holt-Körös partján – hozzájárult az ismeretek és a jó gyakorlatok terjesztéséhez, lehetőséget kínált új tudományos együttműködések létrehozására, valamint elősegítette a párbeszédet az akadémiai szféra, a közintézmények, a magánszektor és a társadalmi szervezetek között a vízhasználat időszerű kérdéseiről.

A konferencia előadásai olyan fő tematikus területeket érintettek, mint a közösségi vízellátás és szennyvízkezelés, a vízgazdálkodás, a vízhasználat a mezőgazdaságban, valamint az élelmiszer- és italiparban, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások kezelése, a vidékfejlesztés és agrárgazdaság, a vízi turizmus, valamint a sport és a rekreáció.

Dr. Cosmin Alin Popescu

A tanácskozás iránti érdeklődést jellemzi, hogy azon a társrendező Bánsági Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem öt kara, a mezőgazdasági, a menedzsment és vidékturizmus, az állattenyésztési, a kertészeti és az élelmiszeripari fakultás is képviseltette magát. A romániai egyetem rektora, Dr. Cosmin Alin Popescu egyetemi tanár az eseményen elmondta, hogy vízgazdálkodási, környezetvédelmi és vidékfejlesztési előadásokkal és poszterekkel érkeztek Szarvasra. Hozzátette, az egyetemük kutatói részt vesznek például Herkulesfürdő fejlesztési lehetőségeinek feltárásában. Végül elárulta, hogy Bánátban is jelentkezik az a probléma, hogy az éves csapadékmennyiség ugyan nem változik, mégis kevesebb a csapadékos napok száma.

Dr. Futó Zoltán és Dr. Cosmin Alin Popescu egyaránt kiemelték azt a fülöp-szigeteki előadást, amely bemutatta, hogyan sikerült a rizstermesztés technológiáját úgy fejleszteni az ázsiai országban, hogy a vízigény 20 százalékkal csökkent. Mivel hazánk és Románia is rizstermesztő ország, így már ez az egy előadás is jól érzékeltette a konferencia rendezésének előnyét.

Fotók: Balázs Gusztáv

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában