Támogatás

2022.03.25. 15:34

Elismerik a nemzetiségek képviselőinek értékteremtő munkáját

Az elmúlt hónapok döntéseiről, a nemzetiségi oktatási intézményeket, civileket érintő pályázati források érkezéséről, a fejlesztési lehetőségekről, továbbá a korábbi, tótkomlósi szlovákokat érintő pozitív döntésekről számolt be Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken Battonyán, a szerb iskolában.

Cs. I.

Körömi Melinda, Erdős Norbert és Kreszta Tarján /Fotó: Csete Ilona/

A Körömi Melindával, a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda intézményvezetőjével, Kreszta Trajánnal, az Országgyűlés román nemzetiségi szószólójával tett rövid bejáráson megnézték az iskola emeleti bővítését, majd a most épülő tornacsarnoknál tartottak sajtótájékoztatót az odaítélt nemzetiségi támogatásokról.
Erdős Norbert bejelentette, az iskola bővítésére 50 millió forint áll rendelkezésükre, míg a sportlétesítmény berendezéseinek beszerzésére 10 milliót nyert a szerb önkormányzat. Elismerően szólt arról a törekvésről, ami a helyi szerb közösséget jellemzi évek óta: számtalan fejlesztési javaslatuk van, amelyekkel a nyelv, a nemzetiségi identitás és a kultúra megőrzését segítik és vonzóvá teszik a lakosság körében az óvodájukat, iskolájukat.

Körömi Melinda hangsúlyozta, az iskolán belül a tetőtér beépítésével újabb fejlesztésük van napirenden. Ebbe tartozik étkező, közösségi tér kialakítása. A tornaterembe minden szükséges eszköz megvásárlásához nyújt anyagi segítséget a forrás. Az egyéb iskolai programokra, kirándulásokra, táborokra megítélt támogatások szintén fontosak a szerb közösségnek.


Kreszta Traján kiemelte, figyelemreméltó, amilyen értéket teremtenek a nemzetiségek a város számára. Az itt élők ezt nagyra becsülik. Ezzel válik színesebbé a nevelő-oktató munka.

Békés megye 4. számú választókerületében számos, egyházi, civil kezdeményezés is támogatást nyert, amiről szintén szólt Erdős Norbert a sajtótájékoztatón.
Kevermesen a katolikus egyház 25 millió forintból újíthatja fel a katolikus templomot; Medgyesegyházán a Románság Hagyományaiért és Jövőjéért Egyesület nyert hagyományápolásra 3,2 milliót, anyaországi látogatásra 300 ezer forintot; a városban a román nemzetiségi önkormányzat több célra 1,9 millió forintot nyert.
A battonyai szerb iskola szintén több célra összesen 6,3 millió forintot fordíthat; az Összefogás a Magyarországi Románságért Egyesület 1 milliót, a Battonyai Románok Nemzetiségi Egyesülete 300 ezret, a Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület 1 milliót, a Lucian Magdu Alapítvány 600 ezer forintot, a battonyai román iskola 4,8 millió forintot fordÍthat céljai megvalósítására; a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata a román iskola és óvoda sportudvarának a felújítására Battonyán 30 millió forintot fordíthat. A Battonyai Román Nemzetiségi Önkormányzat is nyert 300 ezer forintot, a battonyai szerb önkormányzat több célra  több mint 1 millió forintot, míg a Mezőhegyesi Román Nemzetiségi Önkormányzat szintén több célra 900 ezer forintot, a Nagybánhegyesi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 450 ezret, a Pusztaottlakai Román Egyesület pedig félmillió forintot nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában