Beruházás

2022.03.01. 18:53

Az orosházi nővérszálló is megújulhat

Több mint 10,5 milliárd forintból újul meg 13 nővérszálló, négy helyszínen pedig új szállók épülnek – jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Kásler Miklós több fajsúlyos egészségügyet érintő beruházást jelentett be kedden Budapesten

Fotó: Mónus Márton / MTI

Kásler Miklós közölte, 15 megyei és egy városi kórházban lesznek fejlesztések, négy helyszínen (Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen és Nyíregyházán) zöldmezős beruházással alakítanak ki nővérszállót. 13 helyszínen - például Orosházán - felújítják, bővítik, korszerűsítik az épületeket. A nővérszállók korszerűsítésére, illetve építésére az európai uniós támogatás mellett 506 millió forint hazai forrás jutott – tette hozzá a miniszter. Azt mondta: a kormány törekszik az egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére is, ezért 3,7 milliárd forintot fordít 31 kórházban napelemes rendszerek kiépítésére, a fűtés-hűtés korszerűsítésére, valamint a nyílászárók cseréjére. A miniszter kitért arra, hogy 2010 és 2022 között az ápolónők fizetése – több ütemben – átlagosan körülbelül háromszorosára emelkedett. Az emelés utolsó lépcsője – amely 85 ezer ápolónőt érint – idén január elsején lépett hatályba.

Fotók: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

A kormány több módon támogatja az ápolónői pályát választókat is: a középiskolás tanulók havi 40 ezer forintot, az ápolói mesterképzésben tanulók pedig fél év alatt 640 ezer forintot is kaphatnak – ismertette Kásler Miklós.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Békés megye 4. számú választókerületének fideszes jelöltje elmondta, az orosházi nővérszálló felújítása mintegy 350 millió forintból valósul meg, és nemcsak az épület újul meg, hanem 85 helyett 90 embert tudnak majd elszállásolni benne. Az államtitkár szólt arról is, hogy a Magyar Falu Programban komoly egészségügyi fejlesztések történtek a térségben, orvosi eszközök beszerzésére 15 pályázaton több mint 40 millió forintot nyertek, 160 millió forint értékben pedig hat településen kaptak pénzt az orvosi rendelők felújítására.

Megújul a nővérszálló - elkezdődtek a munkák Orosházán

Várhatóan 2023 elejére készül el a teljes belső felújítás az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Október 6. utcai nővérszállóján. A beruházás célja a barátságos, családbarát lakókörnyezet létrehozása, a kórházban dolgozó szakdolgozók, gyakorlatot teljesítő orvostanhallgatók életkörülményeinek javulása, ami kiemelten fontos a nyugodt és stabil munkához.

Erről is szó volt azon a sajtótájékoztatón, amit az emberi erőforrások minisztere március 1-jén tartott Budapesten.

 

Az orosházi kórház főigazgatója, dr. Duray Gergő  hangsúlyozta, a modern egészségügy nem képzelhető el képzett egészségügyi szakdolgozók nélkül, de emellett fontos, hogy a kollégák munka- és életkörülményei is megfelelőek legyenek.

 

– A beruházás elkészülte után jelentősen javulnak majd a lakhatási körülmények a nővérszállón. A munkaterületet 2022. február 1-jén adtuk át a kivitelezőnek, a befejezés várhatóan 1 évet vesz igénybe. A bent lakók többsége a felújítás idejére önerőből megoldotta a lakhatást. Azoknak, akik ezt nem tudták megoldani, a kórház az orosházi önkormányzattal karöltve nyújtott segítséget bérelhető önkormányzati ingatlanok felajánlásával. Itt is szeretném megköszönni polgármester úr és a képviselő-testület tagjainak pozitív, segítőkész hozzáállását, a lakóknak pedig a türelmet és a megértést – fogalmazott dr. Duray Gergő.

Erdős Norbert, Kásler Miklós és dr. Duray Gergő

 

Teljesen új szobák, megújuló közös helyiségek

 

Az orosházi, Október 6. utcai nővérszálló épületének külső modernizálása, energetikai felújítása már 2017-ben elkészült, most a belső megújuláson van a sor. Az Európai Unió és a magyar állam által biztosított forrásból sokrétű fejlesztés valósul meg.

 

Az 1978-ban épült 5 szintes épületben szintenként közös konyha és ebédlő van, a földszinten társalgó és mosókonyha, valamint külön kerékpártároló található. Ezek mellett megvalósul a lakószobák és a konyhák teljeskörű felújítása, korszerűsítése, modernizálják az épület villamos- és vízhálózatát, kicserélik a liftet és kiépítik a tűzjelző hálózatot. Újra cserélik a közös helyiségek burkolatait és a bejárati ajtókat, a belső, elavult világítást LED-es lámpák váltják majd, és megvalósul az épület teljes belső festése és mázolása is.

 

Közösségi tér a kórházi dolgozóknak

 

Az épülethez tartozik az egykori birkózó terem is, amit a kórház hosszabb távon az egészségfejlesztési irodán keresztül közösségi térként kíván hasznosítani. A terem közös helyiségeiben, az öltözőkben, zuhanyzókban elkészül a burkolatok cseréje, a teremben pedig a régi padlóburkolat eltávolítása után sportpadlót terítenek le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában