Békéscsaba - Galériával

2022.03.03. 19:32

Átadták a felújított Áchim-termet a tájházban

Citeraszóval, csabai szlovák dalokkal, ünnepélyes keretek között adták át a szlovák tájház felújított Áchim-termét csütörtökön. Bejelentették, hogy a helyi szlovák önkormányzat egy aláírásgyűjtést indított. Kétezer szignót vinnének a városvezetés elé, hogy posztumusz díszpolgári címmel tüntessék ki Békéscsabán az 1871-ben született és 1911-ben elhunyt parasztpolitikust, Áchim L. Andrást, a csabaiak hősét.

A citerazenekar mellett a Csabai Rózsák énekkar is fellépett az ünnepségen

Fotó: Imre György

Kiszely András, a helyi szlovák önkormányzat elnöke elmondta, a szlovák tájházat 2006-ban bővítették az Áchim Teremmel, hogy otthonul szolgálhasson a szlovák csoportoknak. A helyiség elavulttá vált, nem tudta teljesíteni a mai kor elvárásait, ezért pályáztak a korszerűsítésére. A jövőben is folyamatosan fejlesztik, mert, mint kiemelte, ez a kötelességük. Aláhúzta: amit ma létrehoznak, azt a csabai szlovák jövőnek is építik.

 

– Sokan vagyunk sokfélék, de példaértékű, ahogy békében élünk egymás mellett – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Elmondta, több tízmillió forintos támogatásból tették rendbe és bővítették a szlovák tájház Áchim Termét. Hozzátette, a kormány felelőssége, hogy biztosítsa a – többek között a hagyományok őrzését, a nyelv ápolását is célzó – munka feltételeit.

Paulik Antal szlovák parlamenti szószóló elmondta, sok helyen újulnak meg szlovák közösségi terek, Csorvástól Gerendáson át Kondorosig, és ebbe illeszkedik a csabai Áchim Terem is. Emlékeztetett, 150 éve, Áchim L. András idejében még szlovákul beszéltek a csabai utcákon is. Ennek kapcsán hangsúlyozta: meg kell menteni, ami megmenthető, be kell mutatni azt, ami megmutatható.

 

Az Áchim-termet Kutyej Pál Gábor evangélikus igazgató lelkész áldotta meg és szentelte fel. Kiszely András, a város szlovák önkormányzatának elnöke az ünnepségen átadta a Békéscsaba Szlovákságáért kitüntetést a Csabai Szlovákok Szervezete elnökének, Lászik Mihálynak.

Aláírásgyűjtést indítottak

Kiszely András, a város szlovák önkormányzatának elmondta, tavaly a pandémia miatt nem igazán voltak programok, ezért idén lesz az Áchim-emlékév. Ennek elemeként az Áchim-terembe költözik a múzeumból az Áchim-kiállítás egy része. Egykor a csanádapácai út mentén állt az Áchim-kereszt, amihez egy régi anekdota kapcsolódik, ezt újraállítanák a Wenckheim turista- és kerékpárút mellett a bányatavaknál. Emellett aláírásgyűjtést indítottak csütörtöktől, kezdeményezik, hogy posztumusz díszpolgári címmel tüntesse ki a város Áchim L. Andrást.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában