Nyomozás

2022.02.16. 06:30

Üresen álló épületben fagyott szét a vezeték Hunyán

Közösen derített fel egy magánháznál jelentkező csőtörést a napokban az Alföldvíz Zrt. és a hunyai önkormányzat. A cég szakemberei észlelték, hogy hirtelen megnőtt a vízfogyasztás a településen. Mivel nem közterületen lépett fel a probléma, ezért az önkormányzat is segítette a felderítést. Mint kiderült, egy üresen álló ingatlan fürdőszobájában fagyott szét a vezeték.

Papp Gábor

A vezetékek törése óriási károkat képes okozni /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Fotó: Shutterstock

Az Alföldvíz szakemberei folyamatosan figyelik a vízfogyasztást. A szokásostól eltérő fogyasztás elsőként a települések víztornyaiban érzékelhető. Amennyiben ilyet észlelnek, akkor azonnal megteszik a szükséges lépéseket. Emellett a munkatársak vízveszteség elemzéseket és éjszakai méréseket végeznek, melyekkel kiszűrhető és megelőzhető a probléma – erről Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szóvivője tájékoztatta hírportálunkat.

Mint megtudtuk, a szakemberek a megszokottól eltérő, minimális túlfogyasztást is érzékelik, és jelzik a területileg illetékes divíziónak. Diós Zsolt kérdésünkre elmondta, a fagyás okozta veszélynek leginkább a nem lakott ingatlanok, az üdülők, a hétvégi házak vannak kitéve, azonban javasolt a lakott ingatlanokat is ellenőrizni.

Az elfagyott vízmérők, vízvezetékek az olvadás után rendkívül komoly károkat képesek okozni az ingatlanon, továbbá az elfolyt vízmennyiség is komoly kiadásokat jelent a tulajdonosoknak. Érdemes tudni, hogy egy fél centis repedésen naponta 32, havonta 1000 köbméter víz is elfolyhat. Fontos még felhívni a figyelmet arra, hogy minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni, vagyis a vízmérő utáni hálózaton keletkezett, az a fogyasztót terheli, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget. Erre a hatályos jogszabályok kötelezik a felhasználókat.

A fűtetlen helyiségekben elhelyezett vízmérők esetében ügyeljünk arra, hogy zárva legyenek az ablakok. Ha tartósan nincs az ingatlanon vízfelhasználás akkor, a fagyást csak úgy akadályozhatjuk meg teljes biztonsággal, ha az ingatlan belső vízhálózatának víztelenítését szakemberrel elvégeztetjük.

Hegedűs Roland, Hunya polgármestere elmondta, amint az Alföldvíz Zrt. jelezte számára, hogy a településen megnőtt a vízfogyasztás, ami csőtörést jelenthet, azonnal a lakossághoz fordult.

– Kértem a helyieket, hogy figyeljenek a szomszédjukban, a közelükben található üres, lakatlan ingatlanokra, szakembereink pedig a közműszolgáltató cég munkatársaival közösen el is indultak, hogy feltérképezzék a terepet. Mindenképpen szerettük volna megakadályozni, hogy bárkinek is nagyobb kára keletkezzen – hangsúlyozta a polgármester. A közös munka eredményeként meg is találták az érintett házat, amelynek fürdőszobájában eltört a vezeték, és ott folyt el a jelentősebb mennyiségű víz, amire a szakemberek azonnal felfigyeltek.

Fél évtizede nagy gondok voltak

Diós Zsolt kiemelte, az Alföldvíz Zrt., mint felelős víziközmű-szolgáltató a tél beköszönte előtt rendszeresen felhívja a figyelmet a vízvezetékek és a vízmérők fagy elleni védelmének fontosságára. A törekvés eredményes, a fogyasztók megfogadják tanácsokat, és évről évre csökken a bejelentett mérő elfagyások száma. Azonban minden évben akad néhány elfagyás, amely odafigyeléssel megelőzhető lett volna, ilyen a múlt heti hunyai ingatlan esete is – tette hozzá a szóvivő.

Amennyiben a fogyasztó érzékeli, hogy megtörtént a baj, akkor azonnal jelezze az Alföldvíz ingyenesen hívható hibabejelentő telefonszámán, a 80/922-333-at vagy a [email protected] e-mail címen.

A megyében legutóbb 2017. januárjában volt olyan száraz és hideg az időjárás, hogy elfagyásról naponta több száz bejelentés érkezett a szolgáltatóhoz. Ekkor az Alföldvíz szakemberei az önkormányzatok munkatársaival, a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen, engedéllyel, a településeken a nem lakott ingatlanokat is ellenőrizte és előzte meg a kárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában