Galériával

2022.02.10. 14:49

Új munkahelyek létrehozását is támogatják a szeghalmi cégnél

Szintet lépett a vidéki magyar gazdaság, hiszen egyre több vidéki vállalat van, amelyik a világpiacon is sikeres tud lenni – közölte csütörtökön délelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szeghalmon. A tárcavezető az olasz Novation Tech szeghalmi beruházásának bejelentésén elárulta: a vállalat fejlesztésének értéke 1,3 milliárd forint, amelyhez az állam közel 450 millió forint támogatást nyújt. Így segítve legalább 50 új munkahely létrehozását, valamint, hogy a gyár továbbra is vezető szerepet tudjon betölteni a szénszállal megerősített- és kompozit autóipari alkatrészek gyártásában.

Busi Ottó, [email protected]

Több mint egymilliárdos bővítést jelentett be Szijjártó Péter a Sárréti Ipari Parkban

Fotó: Lehoczky Péter

Az eseményen dr. Zsigmond Balázs, a Novation Tech Hu Kft. üzemvezetője elmondta: a beruházással a meglévő szociális- és gyártási infrastruktúrát fejlesztik, valamint további technológiai bővítést hajtanak végre. Mindezekkel pedig nemcsak megtartva, hanem növelve is az ott dolgozók létszámát.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a szeghalmi fejlesztés fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a támogatással a gyártás tovább fejlődhet és a vállalat még több helyi munkaerőt alkalmazhat.

 – Prémium kategóriás gépjárművekhez, sőt helikopterekhez készítenek itt megfelelő alkatrészeket – jegyezte meg, hozzátéve, hogy mindez igen komoly minőségi munka, mely különleges, speciális technológiát igényel, a szeghalmi telephelyen.

Szijjártó Péter az olasz–magyar kapcsolatok fontosságáról beszélt:

Olaszország a harmadik legfontosabb exportpiaca Magyarországnak, a hatodik legjelentősebb kereskedelmi partnere, a kilencedik legnagyobb beruházói közösséget pedig az olasz vállalatok alkotják hazánkban. Kifejtette, a tavalyi év első 11 hónapjában 26 százalékkal nőtt és rekordot döntött a két ország közötti kereskedelmi forgalom, ahogy külön-külön a magyar-olasz import és az export is.

A tárcavezető úgy fogalmazott a koronavírus-járvány jelentette globális nehézségek dacára a tavalyi év tripla rekordév lett a magyar gazdaság számára:

 2021-ben csúcsot ért el a beruházások értéke 1886 milliárd forinttal, emellett megdőlt a foglalkoztatottsági rekord is. – Soha ennyien – 4,7 millióan – nem álltak még alkalmazásban egy időben Magyarországon a rendszerváltás óta – jelentette ki. Mindezek mellett 119 milliárd euróval exportrekordot is sikerült felmutatni az előző esztendőben, ezzel pedig az egy főre jutó kivitelt nézve Magyarország a 27. a világrangsorban.

A miniszter kijelentette, hogy ezek a sikerek bátor stratégiai döntések eredményeként jöttek létre a válság egészségügyi és gazdasági aspektusainak kezelésekor.

– Ha nem biztosítottuk volna Magyarország vakcinaellátását akkor, amikor az egész Európai Unióban még ellátási hiány volt, és ha engedtünk volna annak a csábításnak, hogy a rövid távú népszerűség érdekében szociális alapon osztogassunk pénzt, akkor 2021 nem a rekordok, hanem a súlyos depresszió éve lett volna – fogalmazott a miniszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a stratégiai döntések helyesnek bizonyultak, ugyanis a széles körű vakcinabeszerzésnek köszönhetően a magyar gazdaság az európai átlagnál körülbelül két hónappal korábban tudott újranyitni.

Kiemelte, hogy a magyar autóipar termelési értéke tavaly novemberig 8700 milliárd forint volt, méghozzá úgy, hogy a szektor által előállított termékek 90 százalékát külföldön értékesítették.

 – Ha egy gazdaság képes arra, hogy az autóipar megújulásához szükséges beruházásokat magához vonzza, akkor onnantól kezdve hosszú távú gazdasági növekedési pályára számíthat – jelentette ki a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában