Békés megye

2022.02.01. 17:40

Nem szállhat tovább a csirkemell ára sem

Nagy tolongás nem volt kedden megyénk üzleteiben az élelmiszerárstop miatt. Főként azért, mert a kormány döntése alapján ez kitart idén május elsejéig. A vásárlók többsége szerint biztonságot jelent számukra a hatósági árak bevezetése, ugyanis az utóbbi időben például elszállt az étolaj és a csirkemell ára.

Nyemcsok László

Fotó: Bencsik Ádám

A boltok a nagyságuk által meghatározott méretű táblákon megyénkben is kitették kedden az élelmiszerárstop által érintett termékek listáját. Keddtől hét alapvető élelmiszert a tavaly október 15-i áron lehet megvásárolni három hónapon keresztül, vagyis május 1-ig. Ezek a következők: búzafinomliszt, kristálycukor, 2,8 százalékos tehéntej, napraforgó-étolaj, csirkemell, csirkefarhát és sertéscomb. Tyetyák Magdolna, a megyében 18 üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, minden boltjukban jól látható helyen tájékoztatják erről vásárlóikat.

– A rendelet szerint, ha október 15-én éppen akciós volt egy érintett termék, akkor az az előtti, nem kedvezményes árat kell alkalmazni – hangsúlyozta Tyetyák Magdolna. – Ha az október 15-i normál bruttó kiskereskedelmi árat nem lehet megállapítani, akkor a KSH adatai alapján kell az adott termék októberi átlagárát alkalmazni. Ami nagyon fontos a vásárlással kapcsolatban nálunk is, Szép-kártyát elfogadunk.

Tyetyák Magdolna kitért arra, mindig figyelnek üzleteikben arra, hogy ne legyen semmilyen árucikkből hiány. A mostani, hatósági ár által érintett áruk beszerzésére, esetleges pótlására is odafigyelnek. Ahogy az üzletvezető fogalmazott, ez kötelességük is, és minden beszállító segíti őket ebben.

Nem csúszhat az egekbe az étolaj fogyasztói ára /Fotó: Bencsik Ádám/

Hegyesi Mária Katalin, a békéscsabai Mezőker Kft. élelmiszer-áruházának vezetője kiemelte, a meghatározott előírások szerint vásárlóik tudomására hozták a bejáratnál az árstopban szereplő élelmiszerek körét. Ahogyan az üzletvezető fogalmazott, nekik nem kellett a statisztikai hivatal árait visszakeresni, ugyanis minden a számítógépes rendszerükben van. – Ahogy megnéztük, több terméknek felment az ára tavaly októberhez képest, jellemzően 10-20 forinttal – ecsetelte Tyetyák Magdolna. – Aminek viszont jelentősen emelkedett az ára, az a csirkemell, akár 300 forintot is jelenthetett kilónként, ehhez hozzájárult a madárinfluenza, és a kínálati helyett a keresleti piac erősödött. Ami viszont továbbra is biztos, csak ellenőrzött húsokat és bevizsgált egyéb élelmiszereket árusítunk üzleteinkben.

Igricz Mihály, a Mezőker Húsáruház tulajdonosa hangsúlyozta, felkészültek a nagyobb keresletre a csirkemellnél, a csirkefarhátnál és a sertéscombnál is. Jelentős forgalomnövekedésre ugyanakkor egyik napról a másikra nem számítanak, ugyanis a hatósági árak egészen május 1-jéig tartanak, és ez biztonságot jelent a vásárlóknak. A boltokat kötelezi a rendelkezés arra, hogy az érintett termékekből a 2021-es napiátlag-mennyiséget kell a polcokon tartaniuk. A rendelkezések betartását a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi.

Kordában tartják az árakat

 

Többekkel beszéltünk kedden a csabai piacon a hatósági árakról. Hajdú Jánosné helyi nyugdíjas elmondta, az utóbbi időben a pénztárcáján is látja, hogy elszabadultak az árak. Jónak tartja, hogy amennyire lehet, kordában tartja a kormány az élelmiszerek árait, hiszen mégiscsak ezek határozzák meg a mindennapjainkat.

 

– Míg falun éltem, nem foglalkoztam a baromfiárakkal, megtermeltük magunknak, ami kell. Most azonban a csabai piacon keresem a friss árut, van is belőle. Ha ezekből néhánynak nem emelkedhet az ára, az kedvez nekem és a családnak is – ecsetelte Marika. – Az unokáknak a csirkemell a kedvencük többféle elkészítési formában, így örülök, hogy ennek sem nő tovább az ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában