Díjátadó/galériával

2022.02.17. 17:28

Egymással versenyeztek a megyei ápolójelöltek Békéscsabán

Idén először tartották meg a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kar és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) megyei szervezetének közös szervezésében a „Legkiválóbb ápolójelölt” versenyt. Díjátadóját csütörtökön tartották a Dr. Réthy Pál Tagkórház Skill-labor konferenciatermében.

Vásári Erzsébet

A három legkiválóbb ápolójelölt Oláh Evelin, Komoróczki Eliza és Pauló Adrienn Gabriella lett /Fotók: Imre György/

A "Legkiválóbb ápolójelölt" verseny célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az ápolói hivatás szépségeire, és hozzájáruljon ezen hivatás népszerűsítéséhez – hangzott el a vetélkedő csütörtöki díjátadó ünnepségén. Megtudtuk, a résztvevők három fordulón keresztül mérhették össze tudásukat, melynek összesített eredménye alapján díjazták a „Legkiválóbb” és a két „Kiváló ápolójelölt” középiskolai tanulót.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, a Békés Megyei Központi Kórházban és ebben a régióban van a legjobb lehetősége az ápolói szakmára készülőknek a gyakorlati képzésben való elmélyülésre, hiszen itt működik az a nagyszerű Skill-labor oktatóbázis, ami most a versenyüknek is helyt adott. 

Kifejtette, az egyetem gyulai Egészség- és Szociális Tudományi Kara mintegy éve foglalkozik elhivatottan a diplomás ápolók képzésével. Viszont ahhoz, hogy valaki az ápolás szakmájában a legmagasabb képzettségért elinduljon, mindenféle oda irányultság, előképzés és szakmaszeretet szükséges. Tehát akkor van helye igazán a felsőoktatásnak, ha partnerei tud lenni annak, ami a középfokú oktatásban, a technikumokban és a szakképzésekben folyik. Utóbbiak tanulóinak pedig most egy megmérettetést szerveztek. Egy három fordulós versenyt, aminek első két része elméleti, az utolsó pedig gyakorlati volt.

Szarvas Péter polgármester elárulta, amikor fiatalok között van, akkor három szakterületen érzi hitelesnek magát. Az egyik, ha jogásznak, a másik, ha tanárnak, a harmadik pedig ha ápolónak készül valaki. Ez pedig azért van így, mert három gyermeke épp ezt a három szakmát választotta hivatásának.

Hozzátette, a Budapesten épp nővérként dolgozó gyermeke miatt is szerette volna mindenképp tiszteletét tenni a "Legkiválóbb ápolójelölt" verseny, annak indulói, és persze szervezői iránt. Hangsúlyozta, az emberi élet indulása óta mindig szerepe volt az egészségügynek, azon belül pedig a gyógyító kezeknek. Az ápolói pedig egy különösen szép szakma, amiben örömmel tapasztalja, hogy van utánpótlás, akikre mindig is szükség lesz.

Dr. Becsei László, a központi kórház főigazgató főorvosa elmondta, örömmel fogadták, hogy az egyetem és a MESZK megszervezte ezt a versenyt, amely gyakorlati részének és díjátadójának szívesen adtak otthont. 

Hozzátette, azért is tartja fontosnak ezt a vetélkedőt, mert az egészségügyben egyébként is létezik egyfajta holtig tanulás. Már csak azért is, mert a világgal együtt változik, és keretein belül mindig keresik a legjobb megoldásokat. Ennek a versenynek pedig véleménye szerint minden résztvevője nyertes lett, hiszen plusz tudást szereztek és felkészültek, és számot is adtak ismereteikről.

A köszöntők után dr. Beke Szilvia dékánhelyettes és a verseny főszervezője értékelte a megmérettetést. Elmondta, az első két forduló decemberben és januárban online zajlott, a harmadikban pedig a gyakorlatik tudásukat mutathatták be a jelentkezők a Skill-laborban. Hozzátette, mind a 21 versenyzőre nyertesként tekint, hiszen csak fél-egy százalékos különbséggel végeztek.

A három legkiválóbbat díjazták

A "Legkiválóbb ápolójelölt" verseny harmadik helyezettje Oláh Evelin, a második Pauló Adrienn Gabriella, az első pedig Komoróczki Eliza lett. Mindannyian a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum tanulói és egy-egy díjat vehettek át. Voltak versenyzők továbbá a gyulai Göndöcs Benedek Katolikus Technikumból, a Gyulai SZC Harruckern János Technikumból, valamint a Gyulai SZC Kossuth Lajos Technikumból is. Mindannyian emléklapot kaptak.

Köszöntötték továbbá a tanulók felkészítő tanárait, az imitárorokat és a zsűri tagjait is. Utóbbiak közül Lakatos Zsuzsanna mondta el a versenyről gondolatait. Kifejtette, nem volt egyszerű feladat, hiszen első szervezés volt, de mindenkinek hálás, mert jó élményekkel zárult. Végül pedig dr. Kozma Gábor zárta az eseményt azzal a gondolattal, hogy reményei szerint az első "Legkiválóbb ápolójelölt" verseny egy sorozat indítója volt, és hagyományt teremtenek vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában